Il Grand' Inquisitor

Düsseldorf/Duisburg 2016-2017

In 1956 werd de "Deutsche Oper am Rhein" opgericht met de twee operahuizen van Düsseldorf en Duisburg. Het volgende seizoen wordt bijgevolg de 60ste verjaardag gevierd. Bij een jubileum hoort een groot project... een nieuwe productie van Der Ring des Nibelungen.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk, wordt de Ring-cyclus over verschillende seizoenen opgebouwd. In juni gaat Das Rheingold in Düsseldorf in première. In 2018 volgen de drie andere delen en de fans mogen hun agenda van 2019 al bovenhalen: in mei 2019 wordt de hele cyclus in Duisburg opgevoerd, in juni volgt Düsseldorf.

De regie is handen van Dietrich Hilsdorf. Hij is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Een paar jaar geleden heeft de opera van Essen een Ring gedaan met vier regisseurs. Hilsdorf leverde toen met Die Walküre de meest geslaagde productie van de vier af. De hoofdrollen zullen gezongen worden door Simon Neal (Wotan), Michael Kraus (Alberich), Linda Watson (Brünnhilde), Michael Weinius (Siegfried), Hans-Peter König (Hagen), ...

De Otello-productie van Michael Thalheimer reist van Antwerpen naar Düsseldorf. Zoran Todorovich en Carlo Ventre zullen de titelrol zingen. Turandot gaat, na Duisburg, in première in Düsseldorf met Morenike Fadayomi, Lise Lindstrom en Linda Watson als alternerende ijsprinsessen. Omgekeerd waren Don Carlo, Die lustigen Weiber von Windsor en De gouden haan vorig seizoen reeds in Düsseldorf te zien en gaan volgend seizoen in Duisburg in première.

De Rheinoper brengt de laatste jaren telkens weer een nieuwe productie van een operette. Volgend seizoen is dat Lehars Der Graf von Luxemburg in een productie van Jens-Daniel Herzog, de intendant van de opera van Dortmund. In de bezetting zien we Bo Skovhus als de Graaf en Juliane Banse als Angèle. Een even opmerkelijke naam is die van Rolando Villazon. In Düsseldorf zal hij optreden als de regisseur van Don Pasquale met Lucio Gallo in de titelrol, Ioan Hotea (die we dit seizoen in La scala di seta gehoord hebben) als Ernesto en Elena Sancho Pereg als Norina.

Tenslotte zijn er een reeks hernemingen van Carmen over Nozze en Zauberflöte tot Ariadne auf Naxos en Der fliegende Holländer of Aida en Rigoletto... en de onvermijdelijke eindejaarsvoorstellingen van Hänsel und Gretel.

Publicatie: vrijdag 29 juli 2016 om 17:12
Rubriek: Toekomstmuziek