Il Grand' Inquisitor

Pikovaja Dama in Antwerpen

Voor de herneming van de Joosten-productie, en seizoensafsluiter, Pikovaja Dama moest de Vlaamse Opera weer uitwijken naar een andere zaal, in afwachting dat hun eigen operahuis terug bruikbaar is. De keuze was nog maar eens op de Antwerpse Stadsschouwburg gevallen.

Dat die zaal een akoestische ramp is, is ondertussen al genoegzaam bekend. Ik zat weer eens op een andere plaats (parterre, net onder het balkon) en daar is de klank ook onaanvaardbaar slecht. Het orkest klinkt dof en de zangers klinken alsof ze door een muur moeten zingen. Een en ander zorgde ervoor dat ik me nooit betrokken voelde bij wat op het podium gebeurde. Het is des te spijtiger omdat ik de indruk had dat de Vlaamse Opera een van hun beste bezettingen van de laatste tijd bij elkaar verzameld had.

Anja Kampe kennen we nog van Jenufa of Senta. De rol van Lisa lijkt haar ook op het lijf geschreven, met haar grote aria als indrukwekkend hoogtepunt voor ze tussen het decor platgeknepen wordt. Dat Misha Didyk een goed projecterende stem heeft, heeft hij twee jaar geleden al eens in Luik bewezen. Tegen het einde van de opera begon hij wel tekenen van vermoeidheid te vertonen. Zangers die we vroeger al gehoord hebben, zoals Tomas Tomasson (Tomski) of Brett Polegato (Yeletski), zijn vocaal onherkenbaar. Karine Ohanyan is een nieuwe naam, ze klonk veelbelovend in de rol van Paulina. Het is spijtig dat de Vlaamse Opera al deze voorstellingen niet gewoon in Gent opvoert... daar zal al dit moois ongetwijfeld beter tot zijn recht komen.

Tenslotte zal het niemand ontgaan zijn dat met Rita Gorr met deze reeks voorstellingen afscheid neemt van de opera. Toen deze productie in 1999 voor de eerste keer te horen was, zong ze ook al de rol van de oude Gravin. Nu, op 81-jarige leeftijd, heeft ze de juiste leeftijd voor de partij. Haar stem is wat je van een zangeres op die leeftijd kan verwachten. Alle registers klinken anders - sommige delen van haar stem klinken nog verrassend goed - en haar adem is kort... maar dat doet er allemaal niet toe om nog eens een echte legende te horen.

Publicatie: zondag 17 juni 2007 om 20:35
Rubriek: Opera