Il Grand' Inquisitor

Opéra Comique 2014-2015

Op 26 december 1714 werd de Parijse Opéra Comique gesticht. Die 300ste verjaardag wordt dan ook gevierd in de loop van het nieuwe seizoen. Het is tevens het laatste seizoen van Jérôme Deschamps als directeur.

Het seizoen begint met La Chauve-Souris in een nieuwe Franse vertaling van Pascal Paul-Harang. Marc Minkowski - ooit nog de rivaal van Deschamps om de Opéra Comique te leiden - zal Strauss' operette dirigeren. Ivan Alexandre doet de regie. In de bezetting vinden we Stéphane Degout als Eisenstein, Chiara Skerath als Rosalinde en Sabine Devieilhe als Adèle.

Het seizoen wordt ook afgesloten met een operette. Deze keer een echte Franse... Les Mousquetaires au couvent van Varney in een regie van Deschamps, met o.a. Sébastien Guèze, Franck Leguérinel en Anne-Catherine Gillet. Met de herneming van Ciboulette passeert een derde operette de revue. Mélody Louledjian zingt deze keer de titelrol.

Na Zampa een aantal jaren geleden, brengen ze volgend seizoen een tweede opéra-comique van Hérold: Le Pré aux Clercs. Paul McCreesh dirigeert en Eric Ruf is verantwoordelijk voor de regie. Marie Lenormand zingt Marguerite de Valois en Michael Spyres is Baron de Mergy. Zoals gewoonlijk wordt rond elke productie een klein festivalletje georganiseerd. Voor Le Pré aux Clercs is het interessant om weten dat er twee recitals voorzien worden met Franse mélodies... één met Anna Caterina Antonacci, en een duorecital met Sophie Marin-Degor en Jean-Sébastien Bou.

Met Les Fêtes Vénitiennes van André Campra grijpen ze terug naar een werk dat ook ongeveer 300 jaar oud is. Deze ballet-opéra zal geregisseerd worden door Robert Carsen, en William Christie zal de voorstelling dirigeren.

Maar er staan ook twee nieuwe werken op het programma. Boesmans' Au monde trekt met bijna identiek dezelfde bezetting als die van de Munt naar Parijs, alleen Philippe Sly zal de rol van Ori zingen in plaats van Degout. En Xavier Dayer heeft de kameropra Les contes de la lune vague après la pluie gecomponeerd naar het filmscenario van Kenji Mizoguchi.

Publicatie: dinsdag 15 april 2014 om 18:40
Rubriek: Toekomstmuziek