Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2016-2017

Het volgende seizoen van de Waalse Opéra heeft weer een klassiek, grotendeels 19de eeuws programma met niet minder dan drie Verdi-opera's... alle drie tevens in een regie van de intendant.

In het eerste seizoen van Stefano Mazzonis di Pralafera had hij een Nabucco meegebracht uit Bologna. Nu regisseert hij zelf Verdi's vroege opera. Hij voorziet tevens een dubbele bezetting met Leo Nucci en Ionut Pascu in de titel, en Virginia Tola en Tatiana Melnychenko als Abigaille. De Franse Verdi-opera Jérusalem is de rariteit van het seizoen, met Marc Laho (Gaston), Elaine Alavarez (Hélène) en Marco Spotti (Roger). Tenslotte herneemt hij Otello met José Cura als de Moor, Cinzia Forte als Desdemona en Pierre-Yves Pruvot als Iago.

José Cura zal ook van de partij zijn als Calaf in Turandot én als regisseur van Puccini's opera. Tiziana Caruso zingt Turandot. Ruggero Raimondi zal La damnation de Faust regisseren met Marc Laho als Faust, Ildebrando d'Arcangelo als Méphistophélès en Nino Surguladze als Marguerite. Jaco Van Dormael, die eerder al Stradella geregisseerd heeft in Luik, brengt een nieuwe productie van Don Giovanni met Rinaldo Alessandrini als dirigent en Mario Cassi in de titelrol.

Met Purcells Dido and Aeneas waagt de Luikse opera zich ook eens aan een barokopera in een regie van Cécile Roussat en Julien Lubek met Roberta Invernizzi en Benoit Arnould in de titelrollen. En voor het lichtere genre viel deze keer de keuze op Orphée aux enfers in een regie van Claire Servais met Papuna Tchuradze (Orphée), Jodie Devos (Eurydice) en Alexise Yerna (l'opinion publique).

Publicatie: zaterdag 23 april 2016 om 13:48
Rubriek: Toekomstmuziek