Il Grand' Inquisitor

Opera Vlaanderen 2016-2017

Het nieuwe seizoen van Opera Vlaanderen ziet er op papier redelijk goed en evenwichtig uit, al zijn er maar zes opera-producties, met een aantal regisseurs die we al eerder ontmoet hebben. Er worden ook twee producties hernomen.

De regisseur David Hermann is twee keer van de partij. In de eerste plaats met Verdi's Simon Boccanegra, een opera die ze zolang ik al naar de Vlaamse Opera ga hier nog niet gezien heb. De titelrol wordt gezongen door Nicola Alaimo en Kiril Manolov, Myrtò Papatanasiu zingt Amelia.

Van David Hermann wordt ook zijn post-apocalyptische versie van Die Zauberflöte hernomen. Net zoals vier jaar geleden zingen Ante Jerkunica en Josef Wagner de rollen van respectievelijk Sarastro en Papageno. De twee hoofdrollen zijn dubbel bezet met Kenneth Tarver en Adam Smith (Tamino), en Mirella Hagen en Lore Binon (Pamina).

Agrippina in de productie van Mariame Clément is een halve herneming. Ze werd een paar seizoenen geleden enkel in Gent vertoond en nu is eindelijk Antwerpen aan de beurt. Ann Hallenberg zingt weer Agrippina.

Na Parsifal komt Tatjana Gürbaca terug voor Der fliegende Holländer. Ik veronderstel dat het haar productie uit de Berlijnse Deutsche Oper is. Iain Paterson en Liene Kinca zingen de Holländer en Senta.

Met De zaak Makropoulos verschijnt ook nog eens een Janacek op het programma. Kornél Mundruczó, die eerder al Blauwbaards burcht gedaan heeft, zal regisseren. Measha Brueggergosman zingt de verschillende incarnaties van Emilia Marty.

Tenslotte wordt de Eerste Wereldoorlog herdacht met de creatie van Infinite now, een compositie van Chaya Czernowin op basis van een theaterwerk van Luk Perceval. Perceval zal ook de opera regisseren. De solisten zijn Karen Vourc'h, Kai Rüütel, Noa Frenkel, Terry Wey en Vincenzo Neri.

Publicatie: woensdag 13 april 2016 om 21:26
Rubriek: Toekomstmuziek