Il Grand' Inquisitor

Idomeneo in het PSK

René Jacobs was gisteren weer in het PSK voor zijn volgende Mozartaflevering. Deze keer stond Mozarts Idomeneo op het programma met het Freiburger Barockorchester en het RIAS Kammerchor.

Tien jaar geleden was Richard Croft al een indrukwekkende Idomeneo in de Vlaamse Opera. Vandaag ligt deze rol nog altijd goed in zijn stem, alhoewel hij wat traag op gang kwam. Maar hij piekte op het goede moment, bij "Fuor del mar". De rest van de avond ging hij op datzelfde élan verder. Het was wel vreemd dat hij - als enige - zich zo vastklampte aan zijn partituur. De andere tenorpartij, die van Arbace, is iets kleiner en werd gezongen door Kenneth Tarver. We hebben al mooie dingen van hem gehoord in het PSK, maar zijn stem begint wat aan glans te verliezen.

Ik had hoge verwachtingen voor Bernarda Fink, zeker na haar fenomenale Sesto een paar jaar geleden. Haar Idamante was echter redelijk teruggehouden en ging nooit echt onder mijn huid zitten. Het was zeker niet rampzalig, maar toch niet van het niveau dat we van haar gewoon zijn. Rampzalig is het trefwoord dat wel van toepassing is op de Elettra van Alexandrina Pendatchanska, een vertolking die best zo snel mogelijk vergeten wordt... maar ze had wel een schoon kleed aan. De mooiste vrouwenstem was die van Sunhae Im, die een jeugdige Ilia liet horen. Het klinkt allemaal wel mooi en schattig maar ze is nog altijd een soubrette, terwijl Ilia een Trojaanse prinses is, die een iets ruimere stem nodig heeft.

Publicatie: vrijdag 28 november 2008 om 20:33
Rubriek: Opera