Il Grand' Inquisitor

Patrizia Ciofi in Luik

Op het einde van deze maand gaat in Luik Donizetti's Maria Stuarda in première. De titelrol zal door de Italiaanse sopraan Patrizia Ciofi gezongen worden. Gisteren gaf ze reeds een concert in het Luiks operahuis. Ze werd daarbij begeleid door Luciano Acocella, de dirigent van Maria Stuarda. De bariton Mario Cassi, die in die opera Lord Guglielmo Cecil zal zingen, verleende ook zijn medewerking.

Patrizia Ciofi zong een reeks belcanto-aria's uit haar repertoire van Norina, Lucia, Gilda en Violetta. Uiteraard werden de aria's afgewisseld met de nodige ouvertures.

Haar opwarmertje was Norina's Quel guardo il cavalier. Twee dingen vielen op. Aan de ene kant klonk haar laag register dof en met veel ruis. Aan de andere kant bereidde ze elke hoge noot consciëntieus voor. Een en ander werd verklaard op het einde toen ze, net voor haar eerste bisnummer, fluisterde dat ze een beetje verkouden was.

Dat ingeperkt laag register maakte dat een groot deel van Lucia's Regnava nel silenzio of Violetta's E strano weinig impact maakte. Maar desalniettemin komt ze een heel eind dankzij haar tekstexpressie. Ik had wel problemen met haar interpretatie van Caro nome. Ze zong dat zo serieus dat je nooit zou vermoeden dat ze een verliefde Gilda probeerde uit te beelden. Maar in het duet van Norina en Malatesta zie je dat ze die rol op haar duim kent.

Mario Cassi was in dat duet Malatesta. Hij had eerder dit seizoen al niet veel indruk gemaakt in Il matrimonio segreto. En ook nu bewees hij zich niet als een grote bariton. Uit zijn gestiek kreeg ik de indruk dat hij zijn roeping gemist heeft en eigenlijk tenor had moeten worden. Hij zong ook nog een soloaria, Léonor, viens, j'abandonne uit Donizetti's La Favorite.

Ondanks haar verkoudheid zong ze nog twee bisnummers - de aria van Musetta was redelijk, maar Non ti scordar di me had ze beter achterwege gelaten - en hernam ze met Cassi het duet uit Don Pasquale.

Publicatie: zondag 13 april 2008 om 19:56
Rubriek: Concert