Il Grand' Inquisitor

De Nederlandse Opera 2008-2009

De Nederlandse Opera heeft weer als eerste haar nieuw operaseizoen aangekondigd. Ze programmeren elf operaproducties, maar er is eigenlijk niet echt iets bij dat ik de moeite waard vind om ervoor naar Amsterdam te rijden.

Als ik een grote barokfan zou zijn, dan zou Ercole amante wel interessant kunnen zijn. Met Luca Pisaroni, Anna Bonitatibus en Véronique Gens hebben ze een sterke bezetting, maar het risico dat een onbekende Cavalli-opera slaapverwekkend zal zijn, is me net iets te groot.

Voor Straussfans ziet de seizoensopener Die Frau ohne Schatten er ook wel ongemeen boeiend uit. Andreas Homoki lijkt me de ideale regisseur om een sprookjeswereld te creëren voor deze opera. En met Klaus Florian Vogt als de Keizer, Gabriele Fontana (onlangs nog een uitstekende Euryanthe in het PSK) als de Keizerin en Evelyn Herlitzius als de Färberin hebben ze sterke troeven in huis.

Maar ja, ik ben geen Straussfan... tenzij het Johann is. Ze hernemen Die Fledermaus, waarmee ze me tijdens de eindejaarsperiode misschien wel naar Amsterdam zouden kunnen lokken. Maar met een bezetting met Albert Bonnema als Eisenstein is mijn goesting snel over. De Rosalinde van Brigitte Hahn of de Falke van Olaf Bär of zelfs de Alfred van Kurt Streit wegen daar niet tegen op.

Er staan ook twee producties van Willy Decker op het programma. De herneming van zijn enscenering van Boris Godunov is een goede keuze. Maar ik heb zo mijn twijfels of John Tomlinson wel zo'n goede keuze is als Boris. Deckers La traviata is ondertussen ook al goed gekend, aangezien die Salzburgse productie al verschillende keren op televisie uitgezonden werd. In Amsterdam is het uiteraard zonder Netrebko en Villazon, maar met Marina Poplavskaya als Violetta en Ismael Jordi als Alfredo, Andrzej Dobber zal Germont zingen. Zowel de Boris, als de Traviata zijn trouwens ook al beschikbaar op DVD.

Wie van Janacek houdt, kan de herneming van De zaak Makropulos gaan bekijken in de regie van Ivo van Hove. Cheryl Barker zingt Emilia Marty. De laatste herneming is Cosi fan tutte in de productie van Jossi Wieler en Sergio Morabito. De bezetting bestaat uit Sally Matthews (Fiordiligi), Marina Comparato (Dorabella), Luca Pisaroni (Guglielmo) en Norman Shankle (Ferrando).

Het belcanto-repertoire komt aan bod met Bellini's I puritani. Francisco Negrin regisseert, met Mariola Cantarero als Elvira en Eric Cutler als Arturo. Het Concertgebouworkest lijkt me een wat vreemde keuze voor de nieuwe productie van Carmen. Mariss Jansons dirigeert en Robert Carsen regisseert. Nadia Krasteva zal Carmen zingen, Marcus Haddock is Don José.

Er zullen ook twee wereldcreaties mee te maken zijn. Tan Dun heeft een opera geschreven over Marco Polo. Pierre Audi regisseert de wat vreemde ontdubbeling van Sarah Castle als Marco en Charles Workman als Polo. Vondels Adam in ballingschap werd door Rob Zuidam verwerkt tot een Nederlandstalige opera. Guy Cassiers doet de regie. Adam, Eva en Lucifer worden respectievelijk gezongen door Thomas Oliemans, Claron McFadden en Huub Claessens.

De voorstellingen van Marco Polo, Ercole amante, I puritani en Carmen zullen ook op TV uitgezonden worden. Twee daarvan zullen ook in de bioscoop te zien zijn... maar welke opera's dat zijn en of ze ook de weg naar Belgische cinemazalen zullen vinden, is nog niet duidelijk.

Publicatie: maandag 25 februari 2008 om 19:32
Rubriek: Toekomstmuziek