Il Grand' Inquisitor

Giulio Cesare in de Munt (1/2)

De Munt speelt Handels Giulio Cesare in Egitto in twee bezettingen. Ik hoorde vandaag de tweede bezetting met een alt in de titelrol. De vorige voorstellingen zouden ook al slachtoffer geworden zijn van ziektes. Vandaag was de dirigent René Jacobs ziek en werd hij vervangen door zijn assistent Piers Maxim.

Maar ook de twee Sesto's uit de twee bezettingen waren ziek, zodat ook voor de voorziene Monica Bacelli vervanging gezocht moest worden. Regina Richter zong een redelijk goede Sesto vanuit de orkestbak, terwijl regieassistent Rogier Hardeman op scène acteerde.

De rest van de bezetting was werkelijk een "tweede" bezetting, die naam waardig.

Marijana Mijanovic heeft een paar jaar geleden als eens Giulio Cesare in het PSK gezongen, met Minkowski als dirigent. Toen had ze al geen al te grote indruk nagelaten en zelfs in de veel kleinere zaal van de Munt komt haar stem ook niet over. Ze zingt met al de kracht en kleur van een contratenor... ze klinkt zelfs bijna als een contratenor. Charlotte Hellekant was er indertijd ook bij. En ook nu vond ik haar Cornelia saai, vocaal kleurloos en absoluut niet ontroerend.

Sandrine Piau blijkt ook al niet echt geschikt te zijn voor Cleopatra. Als ze bij haar eerste optreden heldhaftig de scène komt opgerold en dan een strijdvaardige "Regni Cleopatra" zingt met een piepstemmetje, dan is dat zielig lachwekkend. Haar hoogte stelt al helemaal niets voor, waardoor een aantal climaxen volledig de mist ingaan.

Gelukkig zijn er nog een aantal kleinere rolletjes die niet dubbel bezet zijn met vooral Dominique Visse als een komische Nireno. Maar de enige echte stem in deze bezetting was die van Luca Pisaroni als Achilla. Zijn korte aria "Tu sei il cor di questo core" was het enige wat het eerste bedrijf een klein beetje dragelijk maakte.

Ik ben uiteraard niet gebleven om aan den lijve te ondervinden of het tweede en derde bedrijf even rampzalig zouden verlopen. Morgen hoor ik nog de eerste bezetting... hopelijk heb ik dan wel redenen om tot na de pauze te blijven.

Publicatie: woensdag 30 januari 2008 om 21:28
Rubriek: Opera