Il Grand' Inquisitor

I Lombardi in Luik

Met I Lombardi alla prima crociata zet de Opéra van Luik weer een vroege Verdi op het programma, na eerder dit seizoen ook al Alzira geprogrammeerd te hebben.


Giselda, Pagano, Arvino, Viclinda

Verdi componeerde I Lombardi na de kaskraker Nabucco, maar zijn vierde opera heeft niet dezelfde populariteit gehaald. De warrige verhaallijn zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Voor Verdi-liefhebbers valt er nochtans veel te genieten met typische koren, aria's en cabeletta's. Bij momenten weerklinkt de toekomst van een Macbeth of Rigoletto, en in de grote basrol van Pagano wordt Attila al aangekondigd.

De Georgische bas Goderdzi Janelidze zong Pagano met een monumentale stem. Hij kan prachtig bulderen, al verliest het grootste forte soms wat kleur, maar ook mooi piano zingen. Het gebruik van portamenti zou hem nog wat stijlvoller maken en hem minder academisch laten klinken. Matteo Roma zong de rol van Pagano's broer Arvino met opwindend veel squillo.

Salome Jicia was een kleurrijke Giselda, mooi in haar weesgegroetje "Salve Maria" en dramatisch als het moet. Haar hoogste noten komen wel vervaarlijk dicht in de buurt van wild gekrijs. Ramón Vargas was een stijlvolle Oronte. Hij heeft nog altijd een mooie tenor (hij is ondertussen al de 60 gepasseerd), warm en egaal, ideaal voor de hit "La mia letizia infondere".

Sarah Schinasi heeft bij dit alles een statische enscenering bedacht. Zelfs het koor wordt op een podium naar voor en achter geschoven... en als ze gedaan hebben met zingen, schuift de muur voor hun neus weer dicht. Maar het ziet er allemaal mooi en proper uit in het decor van Pier Paolo Bisleri.

Publicatie: woensdag 24 mei 2023 om 17:38
Rubriek: Opera