Il Grand' Inquisitor

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in Antwerpen

Persoonlijk vind ik drie voorstellingenreeksen van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny op amper tien jaar tijd wat overdreven... om de 30 jaar is al zot genoeg, wat mij betreft. Bij Opera Vlaanderen denken ze er blijkbaar anders over.


Begbick, Jim, Jenny (foto © Annemie Augustijns)

Na de productie van Bieito is het nu aan Ivo Van Hove om zich op Weills opera te storten. De productie was eerder te zien in Aix en is niet zo afstotelijk. Een decor is afwezig, er staat enkel een groot videoscherm op een staketsel.

In het eerste bedrijf brengt de video weinig bij, afgezien van het projecteren van de titels van elke scène. Een cameraman volgt de zangers, die dan uitvergroot op het scherm te zien zijn. Er zit een kleine vertraging op de beelden, waardoor het videobeeld niet synchroon is met de muziek. Tijdens de tyfoon is deze video wel nuttig... de inwoners van Mahagonny zitten in een hoekje van het podium en dan zien we hun angst uitvergroot.

In het tweede bedrijf wordt er gebruik gemaakt van een groenscherm om de nieuwe wetten van Mahagonny - "Fressen, Lieben, Boxen, Saufen" - in beeld te brengen, met een glansrol voor het mannenkoor. De executie van Jim verloopt haast poëtisch door hem in een lijkwade te hullen... vooraleer Mahagonny ten onder gaat in een zee van protestvuur. Het zou Götterdämmerung kunnen zijn.

De drie vluchtelingen worden aangevoerd door een geëngageerde Maria Riccarda Wesseling als Leokadja Begbick, met een grote stem en zinderende intensiteit. Bij haar twee compagnons zingt Zachary Altman de rol van Dreieinigkeitsmoses met een mooie bas, James Kryshak zingt Fatty met een typische comprimario-tenor. Tineke Van Ingelgem is een vrij zwakke Jenny Hill: met een ontbrekend laag register valt de Alabama Song plat. Leonardo Capalbo is een goede Jim Mahoney, al loop ik nog niet warm voor zijn monochrome tenor. Bij de andere houthakkers valt vooral de robuuste en ronde bariton van Thomas Oliemans op als Bill.

Publicatie: zaterdag 10 september 2022 om 13:32
Rubriek: Opera