Il Grand' Inquisitor

De kinderen der zee in het PSK

Ongeveer honderd jaar geleden werd Lodewijk Mortelmans' enige opera De kinderen der zee gecreëerd in de toenmalige KVO in Antwerpen. De Munt zette dit werk deze week terug op het programma, zij het in een concertante uitvoering in het PSK... en met alle koorpartijen gecoupeerd (wegens een aantal coronabesmettingen binnen de koren).


© Simon Van Rompay

Afgezien van het oratorium Lucifer is dit nog maar de tweede keer dat ik zo'n grootschalig Vlaams werk live hoor. Om maar te zeggen dat het Nederlandstalig (opera)oeuvre vrij stiefmoederlijk behandeld wordt. Een en ander heeft misschien te maken met beschikbare Nederlandskundige zangers... of het ontbreken daarvan.

In De kinderen der zee staat de vloek over de familie Mariën centraal: elke vrouw wordt weduwe voor ze haar eerste kind krijgt. Dus als Ivo Mariën met Stella trouwt, ondanks de waarschuwingen van Ivo's moeder Geertrui en de oude visser Petrus, weet je dat het noodlot zal toestaan... zoals het elke opera betaamt. Tegen de achtergrond van een vissersgemeenschap - ik vermoed dat de couleur locale daarvan enigszins verloren gaat zonder de koren - heeft Mortelmans een orkestraal indrukwekkende partituur geschreven. De invloed van Wagner is bij momenten heel tastbaar. Dirigent Alain Altinoglu doet er alles aan om dat ook dik in de verf te zetten. Dat daarbij de zangers roemloos tenonder gaan in zijn fortissimo-orkestklank is blijkbaar het minste van zijn zorgen.

Voor twee van de drie protagonisten is dat effectief een groot probleem. Tineke Van Ingelgem als Stella en Yves Saelens als Ivo zijn nauwelijks hoorbaar, laat staan verstaanbaar. Al wordt het vanaf het tweede bedrijf iets beter. Werner Van Mechelen kan als Petrus wel min of meer stand houden en zet dan ook een genuanceerd portret neer van Petrus. Ik vraag me dan ook af hoe dit werk zou geklonken hebben als de sopraan- en tenorpartij bezet zouden geweest zijn met echte Wagnerstemmen van het Tristan- en Isolde-kaliber. Hoe dan ook, is dit voor herhaling vatbaar.

Publicatie: donderdag 21 oktober 2021 om 08:49
Rubriek: Opera