Lucifer in Antwerpen
Het zou van 1984 geleden zijn - bij de 150ste verjaardag van Peter Benoit - dat Lucifer laatst opgevoerd werd. Gisteren was Benoits oratorium opnieuw te horen in de Koningin Elisabethzaal met deFilharmonie onder leiding van Bart Van Reyn.
Lucifer was Benoits eerste oratorium en ging in 1866 in première. Het oratorium handelt over de gevallen engel Lucifer die met de natuurkrachten Aarde, Water en Vuur probeert om de mens te verleiden in opstand te komen tegen God. Uiteraard mislukt hij "in zijne pogingen om den Mensch tot het Kwaad te drijven".
Ik had het werk uiteraard nog nooit eerder gehoord, maar het is een prachtig werk dat perfect naast de romantische oratoria van bijvoorbeeld Mendelssohn kan staan. De Nederlandse teksten klinken soms wat gezwollen en archaisch, maar dat maakt deel uit van de charme van het werk. Het zwaartepunt ligt bij het koor, gisteren met het "Octopus Symfonisch Koor", het "Choeur de Chambre de Namur" en het Kinderkoor van Opera Vlaanderen. Ze zorgen voor een sfeervolle evocatie van de koren van de Nachtgeesten en de Luchtgeesten in het eerste deel.
In het tweede deel van het oratorium komen de natuurkrachten aan het woord om toe te lichten hoe ze de Mens zullen verleiden. De Duitse bas André Morsch zong de Aarde met een mooie stem, maar onverstaanbaar Nederlands. Marcel Reijans zong een goede Water-partij met stevige hoge noten. De rest van de avond, in het ensemblewerk, gaf hij de indruk dat hij 's morgens voor het eerst de partituur opengeslagen had. Het Vuur werd vertolkt door Renate Arends, een sopraan met een vrij harde klank, en Maria Fiselier, een jonge zangeres met een mooie warme mezzo.
En dan blijf nog de hoofdrol over. Wie hadden ze daar beter voor kunnen kiezen dan Werner Van Mechelen ? Hij zingt Lucifer met perfecte dictie en de doorleefde tekstbeleving die we van hem gewend zijn. In zijn openingsaria "Verstoken van den lichtglans" bekroont hij elke strofe met stralende topnoten. In het derde deel zweept hij de natuurkrachten vol vuur op. Een zeer indrukwekkende vertolking.
Het podium stond vol microfoons, dus ik veronderstel dat er misschien wel een CD-opname gemaakt gaat worden om de leemte in de Benoit-discografie te vullen. Tot die er is, kan je terecht op de website van het "Studiecentrum voor Vlaamse Muziek". Daar vind je niet alleen een uitgebreide biografie van Peter Benoit, maar ook een gedetailleerde beschrijving van de muziek in het artikel Het Oratorium "Lucifer" van Peter Benoit van ene Daan Sternefeld...
Publicatie: zondag 26 februari 2017 om 10:35
Rubriek: Oratorium