Il Grand' Inquisitor

Die Walküre in München*

Net zoals in Philadelphia zit er in München sinds vandaag ook weer publiek in de zaal. De Beierse Opera heeft voor de gelegenheid een sterbezetting bijeengebracht voor het eerste bedrijf van Die Walküre onder leiding van Asher Fisch.


Sieglinde, Hunding

Als lokale held mocht Jonas Kaufmann uiteraard niet ontbreken. Hij was een romantische én poëtische Siegmund. Hij zong met veel vocale kleuren en bracht een vertolking vol nuances van piano tot een stralende "Wälse" in "Ein Schwert verhiess mir der Vater".

Naast deze gevestigde waarde is Lise Davidsen nog altijd de rijzende ster aan het operafirmament. Af en toe heb ik het gevoel dat ze - ondanks haar grote stem - nog niet helemaal in het jugendlich-dramatisch vak zit, zoals bijvoorbeeld in "Der Männer Sippe". Maar dat gevoel verdween dan weer totaal in "Du bist der Lenz".

Dit eerste bedrijf is vooral een Siegmund-und-Sieglinde-show, maar Georg Zeppenfeld (ooit een weergaloze Gurnemanz in de Vlaamse Opera) houdt zich moeiteloos staande als een dreigende Hunding met bliksemende blikken en donderende orgelnoten.

Na het uitzinnig applaus, ging het doek terug op en was een piano het podium opgeduwd voor drie bisnummers. Kaufmann bleef met Träume bij Wagner, Davidsen keerde terug naar Noorwegen voor Griegs Våren en Zeppenfeld bracht de monoloog van Morosus Wie schön ist doch die Musik uit "Die schweigsame Frau".

Publicatie: donderdag 13 mei 2021 om 22:02
Rubriek: Opera