Il Grand' Inquisitor

Ariane et Barbe-Bleue in Antwerpen

De Vlaamse Opera begon haar seizoen met een concertante uitvoering van Dukas' Ariane et Barbe-Bleue in de Koningin Elisabethzaal. Zoals de vorige seizoenen werd ook deze keer Patrick Fournillier ingeschakeld om het Franse repertoire te dirigeren. Veel heb ik over de uitvoering niet te vertellen.

De opera zou eigenlijk beter Ariane heten, want Blauwbaard komt er nauwelijks aan te pas. De hoofdrol werd gezongen door de Duitse Hedwig Fassbender, die verleden jaar een mooie Sieglinde gezongen heeft in Luik. Haar stem zit nog altijd even goed, maar ze maakt toch niet dezelfde impact, ondanks haar meer dan behoorlijke Franse uitspraak.

De tweede relatief grote rol is die van de voedster, gezongen door Patricia Bardon, die bij momenten wat schreeuwerig overkwam. De rest van de bezetting bestaat eigenlijk enkel uit bijrollen. Alleen de rol van Sélysette (Delphine Haidan) - één van de andere vrouwen van Blauwbaard - is nog aanzienlijk.

Alles bij elkaar was het een "interessante" uitvoering, al is het maar om het werk eens live gehoord te hebben. Ik vond het niet altijd even sterk, maar er zitten wel een paar mooie momenten in. Ik vraag me wel af of deze opera niet beter zou werken in een geënsceneerde vorm. De scène waarbij een voor een de zes deuren geopend worden, kan theatraal misschien boeiend zijn, maar zonder "visuele ondersteuning" was dat bijvoorbeeld een scène die soms wat langdradig was.

Publicatie: maandag 11 oktober 2004 om 17:06
Rubriek: Opera