Il Grand' Inquisitor

Amsterdam 2016-2017

De Nederlandse Opera combineert volgend seizoen een aantal modernere werken met het ijzeren operarepertoire.

Het nieuwere werk vindt zijn plaats in het Opera Forward Festival dat eind maart voor de tweede keer georganiseerd wordt. Het thema is "macht/onmacht" waar een opera als Wozzeck perfect inpast. Krzysztof Warlikowski doet de regie, Christopher Maltman zingt zijn eerste Wozzeck en Eva-Maria Westbroek is Marie. Mohammed Fairouz is de componist van The New Prince met Nathan Gunn als Machiavelli. Tijdens dit festival wordt ook de Johannes-Passion van het Muziektheater Transparant opgevoerd, die we vorig seizoen tijdens het Klara-festival gezien hebben.

De Tcherniakov-productie van Prins Igor reist van New York naar Amsterdam. Ildar Abdrazakov als Prins Igor en Oksana Dyka als Yaroslavna waren ook in de Met te horen. Claus Guth zal het oratorium Jephta regisseren, met Ivor Bolton in de orkestbak. Richard Croft zingt de titelrol, Anna Prohaska is Iphis. Bolton dirigeert ook Le nozze di Figaro in een productie van David Bösch met onder andere Stéphane Degout als de Graaf en Christiane Karg als Susanna. Met Die Entführung aus dem Serail staat nog een tweede Mozart op het programma in een regie van Johan Simons. Konstanze en Belmonte worden vertolkt door Lenneke Ruiten en Paul Appleby, Peter Rose zingt Osmin.

Wat verder dat ijzeren repertoire betreft, zal Damiano Michieletto Rigoletto regisseren met Luca Salsi (Rigoletto), Saimir Pirgu (Duca) en Lisette Oropesa (Gilda). Eva-Maria Westbroek zingt de titelrol in Manon Lescaut in een productie van Andrea Breth. Christopher Ventris kruipt nog eens in de rol van Parsifal. Verder zullen Petra Lang als Kundry en Günther Groissböck als Gurnemanz te horen zijn in deze Audi-productie. Tenslotte regisseert Ivo van Hove Salome. Het is ook de jaarlijkse productie met het Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti. De hoofdrollen worden gezongen door Malin Byström (Salome), Evgeny Nikitin (Jochanaan), Lance Ryan (Herodes) en Doris Soffel (Herodias).

Publicatie: zaterdag 20 augustus 2016 om 08:08
Rubriek: Toekomstmuziek