Il Grand' Inquisitor

Lyon 2016-2017

De opera van Lyon is dan wel een stagione-huis, maar elk seizoen organiseren ze ook een mini-festival. In maart 2017 vindt het "Festival Mémoires" plaats waarbij ze drie legendarische producties van eind vorige eeuw opvoeren.

Heiner Müller regisseerde in 1993 Tristan und Isolde voor de Bayreuther Festspiele. In Lyon zingen Daniel Kirch en Ann Petersen de titelrollen. Ze halen ook de Elektra-productie van Ruth Berghaus binnen, die het licht zag in 1986 in Dresden. De zangers zijn Elena Pankratova (Elektra), Katrin Kapplusch (Chrysothemis) en Lioba Braun (Klytämnestra). Deze twee opera's worden gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Tenslotte wordt L'Incoronazione di Poppea in de Aix-productie van Klaus Michael Grüber uit 1999 opgevoerd in het Théâtre National Populaire in Villeurbanne, een deelgemeente van Lyon, met solisten van de Operastudio.

Kazushi Ono is de chef-dirigent en het volgende seizoen is zijn laatste seizoen in Lyon. Hij dirigeert twee producties. De Vuurengel stond ook op het programma in de Munt tijdens zijn voorlaatste seizoen. De regie van Benedict Andrews komt van de Berlijnse Komische Oper. De hoofdrollen worden gezongen door Ausrine Stundyte als Renata en Laurent Naouri als Ruprecht. Ono dirigeert ook een nieuwe productie van Jeanne d'Arc au bûcher in een productie van Romeo Castellucci met Audrey Bonnet als Jeanne d'Arc. Dit is een co-productie met de Munt.

Verder spelen ze Glucks Alceste in een productie van La Fura dels Baus met Karine Deshayes in de titelrol. Tijdens de eindejaarsperiode zingt Lothar Odinius de hoofdrol in Eine Nacht in Venedig. Voor het belcantowerk werd gekozen voor Donizetti's Viva la mamma oftewel "Le convenienze ed inconvenienze teatrali". Laurent Pelly doet de regie en Patrizia Ciofi is de prima donna. Tenslotte is er nog een concertante Ermione onder leiding van Alberto Zedda met Angela Meade (Ermione), Michael Spyres (Pirro) en Dmitri Korchak (Oreste).

Publicatie: zondag 7 augustus 2016 om 15:54
Rubriek: Toekomstmuziek