Il Grand' Inquisitor

Keulen 2016-2017

Dat een operahuis renoveren wel eens vertraging oploopt, heeft de Munt de afgelopen jaren mogen ondervinden. Maar dat is nog niets in vergelijking met de opera van Keulen. Het gerenoveerd operahuis had vorig jaar in november moeten heropenen, maar ondertussen wordt al over 2019 gesproken... Als uitwijkplaats hebben ze drie zalen ingericht in het Staatenhaus aan de overkant van de Rijn, waar volgend jaar toch een tiental nieuwe producties in première gaan naast een reeks hernemingen.


foto © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Het seizoen opent met het klassieke Ravel-tweeluik bestaande uit L'heure espagnole (met Clémentine Margaine als Concepcion) en L'enfant et les sortilèges. De chef-dirigent François-Xavier Roth staat in de orkestbak, de productie is van Béatrice Lachaussée.

Het ijzeren repertoire is goed vertegenwoordigt met Le nozze di Figaro, geënsceneerd door Emmanuelle Bastet en met Robert Gleadow als Figaro, Bo Skovhus als de Graaf en Andreea Soare als de Gravin. Michael Hampe regisseert Fidelio, de hoofdrollen worden gezongen door David Pomeroy (Florestan) en Emma Bell (Leonore). Dietrich Hilsdorf brengt een nieuwe productie van Falstaff (hij heeft dat ook al in Essen gedaan) met Lucio Gallo in de titelrol. Turandot, in een productie van Lydia Steier, is dubbel bezet met Catherine Foster en Mlada Khudoley als Turandot enMaxim Aksenov en Riccardo Massi als Calaf. En tenslotte brengen ze ook Zellers operette Der Vogelhändler.

Voor het modernere repertoire kijken ze naar Weiße Rose van Udo Zimmermann. De productie is van Niki Ellinidou, Sophie en Hans Scholl worden respectievelijk gezongen door Claudia Rohrbach en Wolfgang Stefan Schwaiger. In 2014 werd Die Antilope van Johannes Maria Staud in Luzern gecreëerd. De productie van Dominique Mentha komt naar Keulen met Miljenko Turk als Victor.

Bij de hernemingen zijn Schrekers Die Gezeichneten (met dirigent Stefan Soltesz en regisseur Patrick Kinmoth) en Berlioz' Benvenuto Cellini (productie van La fura dels baus) het vermelden waard.

Publicatie: maandag 1 augustus 2016 om 19:19
Rubriek: Toekomstmuziek