Il Grand' Inquisitor

Der Rosenkavalier in Antwerpen

Een operaregie toevertrouwen aan een film- of theaterregisseur, laat staan een acteur, leidt niet altijd tot een bevredigend resultaat. Het idee van de Vlaamse Opera om Christoph Waltz Strauss' Der Rosenkavalier te laten regisseren blijkt echter een schot in de roos.


foto's © Annemie Augustijns

De productie ziet er niet alleen mooi uit, voor een keer klopt ook alles... van het hemelbed in de slaapkamer van Marschallin, over de zilveren roos tot en met Sophie die op het einde haar zakdoek laat vallen. Zelfs Mohammed "der kleine Neger" of de hondjes en exotische vogels werden niet weggeknipt. Alhoewel ik van mening ben dat er best wel wat geknipt kan worden in deze opera - heel de audiëntiescène bijvoorbeeld - bewijst deze productie dat een tekstgetrouwe lezing nog de beste garantie is om een interessante voorstelling te maken. Ook de eindeloze dialogen vervelen geen moment.

Ook op vocaal vlak blijven weinig wensen onvervuld en dit draagt ongetwijfeld bij tot het succes. Stella Doufexis is een doorwinterde Rosenkavalier. Aanvankelijk zingt ze Octavian nog met wat te veel vibrato, maar haar stem is ruim, kleurrijk en ook als Mariandel kan ze overtuigen. Christiane Karg heb ik tot nu toe enkel als liedzangeres gehoord. Ze zingt ook een ragfijne Sophie, die evolueert van een naïeve bakvis in het tweede bedrijf tot een meer zelfverzekerde jonge vrouw in het derde bedrijf. Haar stem groeit logischerwijze mee.

Sinds haar opmerkelijke Nozze-gravin een paar seizoenen geleden, wacht ik tot we Maria Bengtsson nog eens zouden horen. Ze zingt de Marshallin met evenveel stijl, met als hoogtepunt een introverte klokscène vol pianomomenten en mooie zwevende tonen. De mannen scoren iets minder goed. Albert Pesendorfer kampt al een tijdje met een bronchitis en werd gisteren vervangen door Jürgen Linn als Baron Ochs. Zijn stem is niet erg homogeen en projecteert ook niet altijd even duidelijk. Hij heeft wel de lage ronkende noten voor de partij.

Publicatie: zaterdag 21 december 2013 om 12:42
Rubriek: Opera