Il Grand' Inquisitor

La dispute in de Munt

Na Frühlings Erwachen is La dispute de tweede opera van Benoît Mernier die in de Munt gecreëerd werd. Het regisseurskoppel Karl-Ernst en Ursel Herrmann debuteert met deze productie tevens in een hedendaagse opera.


foto © Bernd Uhlig

Joël Lauwers en Ursel Herrmann bewerkten het gelijknamig werk van Marivaux tot een Franstalig operalibretto en voegden nog wat andere Marivaux-teksten toe om sommige rollen wat boeiender te maken. De opera begint barok met de verschijning van de goden "Amour" en "Cupidon" die twisten over trouw en ontrouw, en welke liefde - de hoofse romantische liefde of de libertijnse lichtvoetige liefde - de ware liefde is. Ze voeren daarvoor een experiment uit met vier jongeren (twee jongens en twee meisjes) die weg van de maatschappij opgegroeid zijn en met elkaar in contact gebracht worden en verliefd worden. Tot daar is de verwijzing naar Cosi fan tutte duidelijk. Een iets ouder koppel - een prins en prinses - is een extra niveau en vertegenwoordigt de ruziënde kant van de liefde...

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een boeiende opera. De Hermannen maken zoals gewoonlijk een mooi productie. Het decor bestaat uit een hoge groene haag met in het midden een doorzichtige kubus met TL-ribben, de "kooi" waarin het experiment plaatsvindt. De goden (die in de mensenwereld Carise en Mesrou heten) en het prinsenpaar vertoeven buiten de kooi en observeren. De personenregie is helder en gedetailleerd.

Vormelijk bestrijkt Mernier alle operavormen, van aria's en duetten over recitatieven en het melodrama tot gesproken dialogen. Muzikaal kabbelt de muziek gezapig voorbij met weinig opvallende uitschieters, tenzij misschien het duet van de prins en de prinses. Dat koppel is ook uitstekend bezet met Stéphane Degout en Stéphanie d'Oustrac, die daarmee eindelijk haar debuut in de Munt maakt. Bij de jongeren valt vooral het "hoge" koppel op, sopraan Julie Mathevet als Eglé en tenor Cyrille Dubois als Azor zijn namen om te onthouden. Bij de goden kunnen we nog eens genieten van Dominique Visse als Amour-Carise, al begint zijn stem serieuze ouderdomsverschijnselen te vertonen.

Publicatie: vrijdag 8 maart 2013 om 18:35
Rubriek: Opera