Chovanshchina in Frankfurt
De opera van Frankfurt herneemt haar productie van Mussorgsky's Chovanshchina in een weinig beklijvende uitvoering.
De regisseur Christian Pade verplaatst het verhaal een paar honderd jaar in onze richting. Het scènebeeld is min of meer een eenheidsdecor met Stalinistische kolonnades, die dankzij het draaipodium telkens een ander uitzicht krijgen. Tot zover is er weinig mis. Het probleem is dat er weinig personenregie merkbaar is, ofwel is die verloren gegaan bij de herinstudering. Al te vaak staat een zanger aan de rand van het podium zijn ding te doen, wat weinig bijdraagt tot de dramatische ontwikkeling.
Het is uiteraard niet allemaal kommer en kwel. De scène tussen Golitsin, Chovanski en Marfa is bijvoorbeeld wel sterk. Ook het slot waarbij de Oud-Gelovingen collectief zelfmoord plegen, heeft spankracht en levert mooie beelden op. Velen zullen zich ongetwijfeld de Munt-productie uit de jaren '90 herinneren, die nadien nog een paar keer hernomen werd. Ik beschouw dat nog altijd als één van de hoogtepunten uit het Foccroule-tijdperk. In vergelijking daarmee is de productie van Christian Pade maar een saai beestje.
De dirigent Lawrence Foster heeft ook een belangrijke bijdrage tot het gedeeltelijk mislukken. Hij dirigeerde de Shostakovitch-orkestratie op een onwaarschijnlijk tamme manier. De eerste vier bedrijven horen we enkel een continue monotone en dynamiekloze stroom aan noten... het perfecte recept om in te dommelen. Pas in het laatste bedrijf, waar ze de Stravinski-versie van de slotscène uitvoerden, waren er eindelijk wat orkestrale contrasten hoorbaar.
De zangers konden er toch nog iets van maken. Vooral de Marfa van Daveda Karanas met een metalen mezzo en de even expressieve Ivan Chovanski van Askar Abdrazakov torenden boven de rest van de bezetting uit. Clive Bayley heeft wel de noten voor Dosifei, maar geen echt zwarte bas of de vocale autoriteit zoals Kotscherga indertijd. Bij de tenors was Frank van Aken uitzonderlijk in vorm als Golitsin en bulderde John Daszak zich zoals gewoonlijk doorheen de rol van Andrei Chovanski.
Publicatie: zaterdag 13 oktober 2012 om 08:11
Rubriek: Opera