Roland in het PSK
De opera Roland van Lully werd voor het eerst opgevoerd in 1685 in aanwezigheid van Louis XIV. Hij begint dan ook met een niets ter zake doende proloog, kwestie van de Zonnekoning wat op te hemelen. Maar nadien komt de eigenlijke opera, gebaseerd op "Orlando furioso", en vertelt in grote lijnen hetzelfde verhaal als Handels Orlando... maar dan in het Frans.
Net zoals in Orlando probeert Roland om Angélique voor zich te winnen. Maar als hij te weten komt dat ze meer geïnteresseerd is in Médor en met hem gevlucht en getrouwd is, wordt hij waanzinnig. Uiteindelijk wordt hij gered door de fee Logistille (in plaats van de magiër Zoroastro bij Orlando).
Gisteren werd deze opera concertant opgevoerd in het PSK door Christophe Rousset en Les Talens Lyriques. Het was opvallend dat iedereen, inclusief het koor, zonder partituur zong. Het feit dat ze de opera de vorige twee weken in een geënsceneerde versie in de opera van Lausanne gezongen hebben, zal daar wel niet vreemd aan zijn. Christophe Rousset had een sterke bezetting verzameld, tot en met de kleine rolletjes, die door leden van het koor meer dan behoorlijk ingevuld werden. Opvallend was ook de uitstekende woordprojectie van alle zangers.
Het voordeel van Franse barokopera is dat er geen substituten voor castraten gezocht moeten worden. De titelrol werd zelfs voor een bas geschreven... in dit geval vertolkt door de jonge bas Nicolas Testé. Hij zingt met de nodige autoriteit en uitstraling. Hij heeft geen gigantische stem, maar ze is toch voldoende om de zaal van het PSK te vullen.
Maar de echte ster van de avond is Anna Maria Panzarella als Angélique. Ze heeft een ruime, warme stem en zingt de barokversieringen met alle gemak. Daar bovenop komt nog een perfect uitgetekende interpretatie, waarbij elke emotie - van verliefdheid, over woede, tot verontwaardiging - de juist kleur en expressie krijgt. De tenor, of "haute-contre" zoals ze hem voor de gelegenheid omschrijven, Olivier Dumait zingt haar geliefde Médor. Hij komt wat traag op gang... maar eenmaal opgewarmd zingt hij met stralende, soms wat koele, stem. Salomé Haller zingt zowel de hoofdfee in de proloog als Logistille. Alleen haar "dramatische bewegingen" (vermoedelijk meegebracht uit Lausanne) leiden soms wat af.
Alles bij elkaar was dit een zeer boeiende voorstelling... alleen spijtig dat de zaal maar voor twee derde vol zat... en na de pauze was dat aantal zelfs geslonken tot de helft.
Publicatie: woensdag 14 januari 2004 om 16:43
Rubriek: Opera