Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2008 - Halve finale

Marlène de Wouters had gevraagd om tegen half twaalf terug in de zaal te zijn voor de proclamatie van 24 halve finalisten. De jury zat op het moment van die aankondiging waarschijnlijk wat te suffen of was slachtoffer van collectieve doofheid, want ze lieten ons nog meer dan een half uur puffen in de nog altijd snikhete zaal.

Pas na middernacht kwam de jury op het podium en las juryvoorzitter Arie van Lysebeth de namen voor, in volgorde van optreden (in vet de namen van mijn lijstjes):

Er zijn slechts 6 zangers bij (2 tenors, 3 baritons en 1 bas) in vergelijking met 18 zangeressen (13 sopranen en 5 mezzo's). Zuid-Korea is nog altijd het best vertegenwoordigd met vier kandidaten. Hongarije, Polen, Rusland, Canada, Frankrijk en België leveren elk twee kandidaten.

Ik kan me redelijk goed vinden in deze selectie. Ik begrijp wel niet wat Sébastien Parotte of Khulkar Sabirova op deze lijst doen. Maar het is vooral de afwezigheid van Tehila Nini Goldstein, Hélène Couture, Mélody Louledjian of Nicolas Zielinski die me verbaast.

In de halve finale brengt elke zanger een programma van ongeveer een half uur. Ze moesten daarvoor een lijstje met acht werken insturen waar de jury uit kan kiezen. In het repertoire moet minstens een Frans en een Duits lied, een Duitse en een Italiaanse opera-aria zitten. Er moet ook minstens één werk van Mozart bij zijn.

Daarbij komt ook nog het verplicht werk, dat dit jaar gecomponeerd werd door Wim Henderickx. Voor de tekst heeft hij Canzone XXXV gekozen uit de Canzoniere van Petrarca met diens liefdesuitingen aan zijn geliefde Laura.

Solo e pensoso i più deserti campi
vo mesurando a passi tardi e lenti,
e gli occhi porto per fuggire intenti
ove vestigio uman l'arena stampi.

Altro schermo non trovo che mi scampi
dal manifesto accorger de le genti,
perché ne gli atti d'allegrezza spenti
di fuor si legge com'io dentro avampi:

si ch'io mi credo omai che monti e piagge
e fiumi e selve sappian di che tempre
sia la mia vita, ch'è celata altrui.

Ma pur sí aspre vie né si selvagge
cercar non so ch'Amor non venga sempre
ragionando con meco, et io co llui.

Hoe het klinkt, zullen we maandag horen.

De halve finale zal via streaming video te volgen zijn op de websites van de Elisabethwedstrijd en klara.

Voor de halve finale wordt de jury uitgebreid met Martina Arroyo, Brigitte Fassbaender, Renée Auphan en Peter de Caluwe.

Publicatie: zondag 11 mei 2008 om 09:42
Rubriek: Toekomstmuziek