Il Grand' Inquisitor

Manon Lescaut in Kinepolis

De Kinepoliszaal in Brussel zat goed vol voor de live uitzending van Manon Lescaut uit de New Yorkse Met. Maar aangezien de voorstelling een half uur vroeger begon dan oorspronkelijk aangekondigd, kwamen ongeveer de eerste twintig minuten van de opera nog constant mensen binnen, die dan - in het donker - op zoek gingen naar hun plaats...

De productie die we te zien kregen was er een van Gian Carlo Menotti. Ze ging in 1980 in première met Renata Scotto en Placido Domingo. De huidige dirigent James Levine stond 28 jaar geleden ook in de orkestbak. Het is een klassieke Met-productie met alles erop en eraan: historische kostuums, dieren op de scène, grote decors, ... waardoor in deze relatief korte opera toch tweeëneenhalve pauzes nodig waren om alle scènewisselingen rond te krijgen.

De Finse sopraan Karita Mattila zong voor de eerste keer Manon Lescaut in New York. Haar vertolking kan ruwweg ingedeeld worden in het deel voor en het deel na de spagaat - je moet het zien om het te geloven - die ze na "L'ora, o Tirsi" in het tweede bedrijf maakte. Tot dan speelde ze het jonge meisje dat zich wat onhandig gedraagt in de luxe die ze van Geronte ontvangen heeft, alhoewel de close-ups niet altijd even flatterend waren. De opera komt pas echt op kruissnelheid in het daarop volgende duet "Tu, tu, amore, tu". Voor het dramatische derde en vierde bedrijf klinkt haar stem donkerder. Het zijn deze momenten die haar ook het best liggen en die culmineren in een adembenemende "Sola, perduta, abbandonata".

Haar Chevalier Des Grieux was Marcello Giordani. Ik was aangenaam verrast door zijn mooie spinto-kleuren. Al moesten we daar wel even op wachten. Maar eens voorbij de genepen hoge noten van "Donna non vidi mai" bloeit zijn stem open, en zingt hij in het derde bedrijf een ontroerende "No! No! pazzo son!".

Al de andere rollen zijn qua belangrijkheid eigenlijk te verwaarlozen. Dwayne Croft zong een onopvallende Lescaut. Dale Travis acteerde meer de rol van Geronte dan dat hij hem zong. En tenslotte een jonge zanger om in de gaten te houden... Sean Panikkar zong de student Edmondo met een ongelooflijk mooie tenorstem.

Publicatie: zondag 17 februari 2008 om 00:15
Rubriek: Opera