Il Grand' Inquisitor

Erl - zevendelige Ring-cyclus

Tien jaar geleden richtte Gustav Kuhn de Tiroler Festspiele op. Dit minder bekende operafestival vindt plaats in Erl, een plaatsje in Oostenrijk 70 km ten westen van Salzburg vlak tegen de Duitse grens. Voor hun jubileumeditie brengen ze geen nieuwe producties maar een retrospektieve van de afgelopen jaren.

De Tiroler Festspiele specialiseren zich in Wagner en hebben daardoor de bijnaam het tweede Bayreuth gekregen. Dat Gustav Kuhn, die zijn job als dirigent cumuleert met die van regisseur en intendant, niet terugschrikt voor een stunt was twee jaar geleden al duidelijk. In 2005 had hij bijvoorbeeld het idee om hun volledige Ring-productie uit te voeren op 24 uur tijd...

Dit jaar kon de Ring uiteraard ook niet ontbreken. Maar ze voeren hem op in de volgorde zoals Wagner hem gecomponeerd heeft... en met wat extraatjes. Ze beginnen dus gewoon met Rheingold en Die Walküre, maar van Siegfried voeren ze enkel de eerste twee bedrijven op. Het is bekend dat Wagner het werk aan de Ring ongeveer vijftien jaar opschortte. In die tussenperiode componeerde hij Tristan und Isolde en Die Meistersinger von Nürnberg. Daarna ging hij verder met het slot van Siegfried en Götterdämmerung.

Op de Tiroler Festspiele speelde men op de vierde dag dus Tristan en op de vijfde dag Meistersinger en het derde bedrijf van Siegfried. Er is slechts één probleempje... Meistersinger zit nog niet in het repertoire van de Tiroler Festspiele. Daarom lieten ze ene Franz Winter het libretto van Meistersinger voordragen, inclusief de regie-aanduidingen. In een poging om dit minder saai te maken dan dat het klinkt, werden die lezingen gespreid over twee dagen (een eerste lezing volgde na het tweede bedrijf van Siegfried) en waren er muzikale intermezzo's. Maar als ik de eerste recensies mag geloven, zijn ze er niet in geslaagd om dit onderdeel erg boeiend te maken.

Om de cyclus volledig te maken, volgde op de zevende dag nog een voorstelling van Parsifal. De zangers zijn meestal nog onbekende namen, naast een aantal oud-gedienden. Zo zingt Robert Hale één van de drie Wotans en waagt Francisco Araiza zich aan Siegmund. Alle rollen zijn twee- of drievoudig bezet en sommige zangers zingen ook verschillende rollen. Richard Decker is bijvoorbeeld voorzien voor zowel Siegmund, Tristan als Parsifal, Martina Tomcic zingt zowel Fricka als Kundry, enzovoort.

Recensies:

Publicatie: zondag 15 juli 2007 om 20:10
Rubriek: Nieuws