Il Grand' Inquisitor

The Indian Queen in Antwerpen

Met The Indian Queen, in een regie van Guy Cassiers, brengt Opera Vlaanderen een rariteit uit het opera-oeuvre. Voor de gelegenheid zit "Le Concert d'Astrée" onder leiding van Emmanuelle Haïm in de orkestbak.


(foto © Kurt van der Elst)

Purcells "dramatic opera" The Indian Queen is een hybride werk. Het verhaal van de Mexicaanse koningin Zempoalla en Montezuma wordt volledig door acteurs verteld, afgewisseld met aria's gezongen door naamloze of allegorische karakters. Ik heb Purcells werk één keer eerder gehoord, in een concertante opvoering op het Edinburgh Festival met enkel de muzikale nummers... ongeveer een uur muziek. De voorstelling in Antwerpen duurde bijna drieëneenhalf uur, inclusief een pauze.

De spreekrollen werden volledig ingevuld door Britse acteurs, die de barokke teksten van John Dryden en Robert Howard tot leven brachten in de statische regie van Cassiers. Het was wel spijtig dat ze versterkt werden, en dat hun stemmen via een luidspreker boven het podium de zaal ingestuurd werd, waardoor je de acteurs nooit ruimtelijk kon plaatsen. Op het einde van het vijfde bedrijf viel de versterking weg en toen bleek dat ze ook zonder versterking perfect hoor- en verstaanbaar waren. Dat hadden ze best de hele avond zo kunnen doen, het zou een en ander minder afstandelijk gemaakt hebben.

Het idee om de spreekrollen te verdubbelen naar video-acteurs, die - uiteraard niet helemaal synchroon - dezelfde teksten lippen, vond ik minder geslaagd. Ik vraag me af of de voorstelling niet sterker zou geweest zijn met enkel de echte acteurs op het podium. De zangers vielen vaak nogal licht uit, vooral bij de mannen. De bariton Gareth Brynmor John was de opmerkelijke uitzondering. Bij de vrouwen viel vooral Anna Dennis op die met een ruime en kleurrijke sopraan de rol van Amexia vertolkte.

Publicatie: zondag 19 maart 2023 om 15:21
Rubriek: Opera