Il Grand' Inquisitor

On purge bébé in de Munt

Als de allerlaatste opera van een componist - in dit geval On purge bébé van de dit jaar overleden Philippe Boesmans - een komedie is, dan wordt snel de parallel getrokken met Verdi's Falstaff. Maar daar houdt de vergelijking op.


Julie, Toto (foto © Jean-Louis Fernandez)

Richard Brunel (tevens de regisseur) heeft een libretto geschreven op basis van het gelijknamig werk van Georges Feydeau. Naar verluidt, hebben ze meer dan de helft moeten wegknippen. Wat overblijft, is een flutverhaal met langdradige scènes, dat op geen enkel moment grappig is.

Het verhaal gaat over de familie Follavoine. De vader, Bastien, hoopt op een contract met het leger (in de persoon van Aristide Chouilloux) om een lading pispotten te verkopen. Het zoontje Toto heeft een verstopte stoelgang en zijn moeder, Julie, probeert er alles aan te doen om hem een purgeermiddel te laten nemen. Een en ander leidt tot allerlei pis- en kakgrappen, waar een kleuterpubliek misschien nog om kan lachen, maar waarvan ik me niet kan voorstellen dat een gemiddeld operapubliek er veel plezier aan beleeft. Ik in alle geval niet.

Muzikaal is het nochtans een heel geslaagd werk. Boesmans beheerste zijn vak als operacomponist... al heeft hij dit werk niet helemaal kunnen afwerken (op zijn sterfbed heeft hij Benoît Mernier gevraagd om de laatste maten te componeren). Het is transparante muziek, aandachtig gedirigeerd door Bassem Akiki, met veel mooie orkestrale kleuren en muzikale knipoogjes. Het meest opvallende knipoogje was wel de Wagnerparafrase van de pispot als Parsifal-Graal.

Er wordt ook uitstekend gezongen in mooi én perfect verstaanbaar Frans door alle protagonisten. Jodie Devos steelt de show als Julie Follavoine met veel stratosferische noten en vooral een perfecte Franse dictie en timing. Jean-Sébastien Bou leende zijn flexibele bariton aan Bastien Follavoine terwijl Denzil Delaere tenorale glans gaf aan Aristide Chouilloux.

Ik blijf het vooral spijtig vinden dat Boesmans geen waardigere komedie gevonden heeft voor zijn zwanenzang...

Publicatie: zaterdag 17 december 2022 om 14:13
Rubriek: Opera