Il Grand' Inquisitor

Mese Mariano en Suor Angelica in Luik

De Waalse Opéra heeft Suor Angelica losgeweekt uit Il trittico en het tegenover Mese Mariano geplaatst. Het is een passendere keuze dan toen ze 17 jaar geleden Puccini's opera combineerden met Pagliacci.


Carmela (foto © J. Berger)

Ik moet toegeven dat ik nog nooit van Mese Mariano gehoord had. Zelfs in de redelijk allesomvattende "Viking Opera Guide" moet je de titel in het lijstje "Other operas" van Umberto Giordano gaan zoeken.

Het verhaal is sterk verwant aan dat van Suor Angelica. Ook hier heb je een vrouw, Carmela genaamd, met een buitenechtelijk kind. Ze heeft echter haar zoontje toevertrouwd aan een pleegmoeder, maar nadat die overleden was werd het kindje ondergebracht in een weeshuis. De eenakter speelt zich af op Pasen als Carmela haar zoontje komt bezoeken... maar hij is net de nacht ervoor overleden, wat door de Madre Superiora verzwegen wordt.

De twee opera's werden op heel traditionele wijze geënsceneerd door Lara Sansone, op respectievelijk de speelplaats van het weeshuis en de binnenkoer van het klooster (decors van Francesca Mercurio).


La zia principessa (foto © J. Berger)

Oksana Lyniv, die vorig jaar geschiedenis schreef toen ze als eerste vrouwelijke dirigent de Bayreuther Festspiele opende, maakte haar debuut in Luik. Ze zoekt niet het grote Italiaanse gebaar op, maar haalde een mooie en tedere klank uit het orkest, wat heel goed paste bij de intimistische sfeer van deze twee opera's.

Beide opera's werden door dezelfde bezetting uitgevoerd. De hoofdrollen van Carmela en Angelica werden gezongen door Serena Farnocchia. Ik vind haar stem niet echt mooi, zeker in de hoogte klinkt ze nogal wild. Maar desalniettemin kon ze me wel ontroeren, eerst in Carmela's vertelling hoe ze haar kindje moest afstaan en nadien in het bekende "Senza mamma". Violeta Urmana was een grootse Zia Principessa: afstandelijk, lichtjes arrogant, maar toch met een aarzelende menselijkheid. Ze zong ook het kleinere rolletje van de Madre Superiora. Sarah Laulan liet zich opmerken als Suor Pazienza in Mese Mariano met haar donkere, glanzende alt.

Publicatie: woensdag 2 februari 2022 om 17:30
Rubriek: Opera