Il Grand' Inquisitor

Jérusalem in Amsterdam

In de operaserie van de ZaterdagMatinee (sic) in het Amsterdams Concertgebouw brengen ze af en toe rariteiten. Gisteren was dat Verdi's Jérusalem, de Franse herwerkte versie van I Lombardi alla prima crociata voor de Parijse opera. Paolo Olmi dirigeerde het Nederlands Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor.

Een paar jaar geleden was er een vergelijkbare voorstelling te horen in wat toen nog de "Matinee op de vrije zaterdag" heette met Les vêpres siciliennes. Ik had na Jérusalem dezelfde bedenking als toen... waarom ze een Franse opera opvoeren als het Concertgebouw er niet in slaagt om een bezetting bij elkaar te krijgen die enige noties van het Frans heeft, noch op het vlak van dictie, noch op het vlak van stijl. Terwijl er toch valabele alternatieven voorhanden zijn in het Italiaans wat al misschien gemakkelijker te bezetten is. Ze hadden evengoed I Lombardi kunnen uitvoeren - ondanks de belangrijke wijzigingen in Jérusalem - of desnoods zelfs het Italiaanse Gerusalemme.

De enige zangers die enigszins begrijpelijk Frans zongen, waren de kleinere rollen - een prachtige Andrew Greenan als de pauselijke gezant bijvoorbeeld - en de tenor Julian Gavin. En hij was dan nog een vervanger voor Francisco Casanova in de rol van Gaston. Maar daarmee is dan ook het beste over hem gezegd. Hij is een bruller die even stijlloos Gaston zong als de Rodolfo die hij een paar jaar geleden in de Vlaamse Opera zong. Op geen enkel moment hoor ik iets wat op de Verdi-stijl lijkt... maar het Amsterdamse publiek houdt blijkbaar van tenors die vooral luid kunnen zingen.

De sopraan van dienst is de lokale diva Nelly Miricioiù in de rol van Hélène. Zij weet wel perfect hoe Verdi gezongen moet worden... Ze zingt een stijlvolle Hélène met zuiver uitgevoerde trillers en versieringen, met de nodige portamenti en breed uitgesponnen frases. Alleen zou haar 100% Italiaanse benadering beter bij Giselda passen, maar het blijft een indrukwekkende vocale prestatie. Haar Frans is uiteraard onverstaanbaar.

De slechterik Roger werd gezongen door de Bulgaarse bas Julian Konstantinov. Hij produceert vooral veel luid gebroebel, maar is best wel grappig... ook de manier waarop hij telkens zijn linkerarm uitsteekt en tegelijkertijd met zijn rechterarm voelt of niemand zijn portefeuille gestolen heeft.

Op zich is het natuurlijk lovenswaardig dat het Concertgebouw zelden uitgevoerde Verdi-opera's uitvoert, maar het is spijtig dat hun keuze niet altijd even geslaagd is. Maar wie het zelf wil horen, moet dinsdag 25 januari afstemmen op Radio 4.

Publicatie: zondag 23 januari 2005 om 09:47
Rubriek: Opera