Il Grand' Inquisitor

La favorita in de Munt*

Voor het tweede Bastarda-alternatief laat Oliver Fredj een ander meisje de Munt binnensluipen... deze keer voor een voorstelling van een ingekorte La favorita, oftewel de Italiaanse versie van Donizetti's "grand opéra".


Leonora (foto © Hugo Segers)

Raffaella Lupinacci zong de titelrol met een elegante mezzo. Haar grote aria "Oh mio Fernando" klonk overwegend mooi, al lijkt haar laag register weinig slagkracht te hebben in het opzwepende slot (voor zover dat virtueel te beoordelen valt). Maar dat neemt niet weg dat ze een hartverscheurend slotduet zong. Enea Scala was weer van de partij. Hij zong Fernando's romanza "Una vergine, un angel di Dio" met strijdvaardig klaroengeschal. "Spirto gentil" werd dan weer gekenmerkt door een mooi legato en stijlvolle portamenti.

De rol van Alfonso werd gezongen door Vittorio Prato. Ook hij laat een mooie en warme bariton horen in "Vien, Leonora", misschien met een wat saaie vertolking. In het trio met Leonora en Fernando hadden bijvoorbeeld iets meer weerhaakjes mogen zitten, ondanks een liefdevolle "A tanto amor". De andere lage stem is die van Baldassare. Luca Tittoto zong de rol met een schitterend ronkende bas en ongelooflijke keldernoten in het korte "Splendon più belle"... dat wil ik hem wel eens live horen doen.

Publicatie: maandag 15 maart 2021 om 18:20
Rubriek: Opera