Il Grand' Inquisitor

Mauro Peter in Zürich*

Vandaag stond mijn tweede Zender-Winterreise van de week op het programma, na de uitvoering van Julian Prégardien in Frankfurt. Deze keer zijn we in het operahuis van Zürich met Mauro Peter in een herneming van de balletversie van de choreograaf Christian Spuck. Benjamin Schneider dirigeerde de Philharmonia Zürich.


(foto © Gregory Batardon)

Ik had halvelings verwacht dat Spuck - naast de tekst en de orkestratie - nog een derde uitbeeldingslaag zou toevoegen aan Schuberts cyclus, maar hij doet dat niet. In de plaats krijgen we een eerder abstract ballet in een grijs decor met kille TL-lampen te zien, dat niet echt het Winterreise-verhaal probeert uit te beelden... tenminste voor zover ik kan zien. Ik ben geen balletfan en ben ook niet vertrouwd met de ballettaal.

De enige uitzondering daarop is misschien Täuschung, dat met zijn openingsvers "Ein Licht tanzt freundlicht vor mir her" uitnodigt om daar iets dansends mee te doen. En je kan effectief in de twee dansers die op het voorplan treden wel de vuurvliegjes herkenne, terwijl de andere dansers met takken in hun haar een bos uitbeelden waarin de Wanderer terechtgekomen is.

De kraaien die de Wanderer vergezellen, duiken ook verschillende keren op, bijvoorbeeld in Rast of Der Leiermann. En in het bijzonder samen met één geblinddoekte danseres, Giulia Tonelli, die ongetwijfeld de geliefde voorstelt. Zij verschijnt op de momenten dat de Wanderer terugdenkt aan zijn verloren liefde: in Gute Nacht of Auf dem Flusse, en later in Frühlingstraum of Die Post, zij het zonder kraai of blinddoek op dat moment.

Met uitzondering van twee liederen - Einsamkeit en Die Post - zingt Mauro Peter de liederen vanuit de orkestbak. Hij plooit zich uiteraard ook naar de "komponierte Interpretation" van Hans Zender en is niet meer de jonge Wanderer zoals we hem twee jaar geleden in Schwarzenberg gehoord hebben. Nu, ik moet wel toegeven dat ook de Zender-Winterreise voor mij beter werkt zonder enscenering. Maar wie deze versie nog wil horen of zien, kan nog een maand terecht op de website van de Zürcher Oper of op arte.

Publicatie: zaterdag 13 februari 2021 om 21:05
Rubriek: Concert