Il Grand' Inquisitor

Thomas Blondelle in het Concertgebouw*

In tijden van corona bedenken artiesten allerlei creatieve oplossingen om hun lege agenda's te vullen. Thomas Blondelle en Liebrecht Vanbeckevoort hebben een paar dagen in het lege Concertgebouw van Brugge gekampeerd om een muzikale adventskalender op te nemen.

Adventskalenders zijn een typisch Duits-Oostenrijks gegeven waarbij elke dag een deurtje opengedaan wordt tussen het begin van de advent en kerstmis. Sommige operahuizen presenteren tijdens deze periode een muzikale adventskalender. Het zou me niet verbazen dat Blondelle daar de mosterd gehaald heeft, gezien zijn engagementen in Duitse operahuizen.

Elke dag krijg je dus van hen een mini-concert, telkens kort ingeleid door Katelijne Boon. De eerste twee dagen konden moeilijk verschillender zijn. Gisteren hoorden we "Operettehelden uit Wenen" met een stralende Danilo die zijn dagindeling uit de doeken doet in Da geh' ich zu Maxim, en de kaskraker Dein ist mein ganzes Herz uit Das Land des Lächelns. Het recital vandaag heette "Death by Schubert". Blondelle zong een omstandig gevarieerde Die Forelle. Ook in zijn vertolking van Der Tod und das Mädchen maakt hij een goed onderscheid tussen de onrust en paniek van het smekend meisje enerzijds, en anderzijds de beangstigende Dood met een lijzig monotone klank.

Alle informatie is beschikbaar op de website musicovideo.com. Een ticket voor de hele kalender kost 50 euro. Daarvoor krijg je elke dag een concert in je mailbox met een uitstekende beeld- en klankkwaliteit. Ik vind het trouwens een goede zaak dat dit niet gratis is. Het feit dat veel concert- en operahuizen hun producties gratis op internet gooien, is fundamenteel fout... alsof cultuur iets waardeloos zou zijn.

Publicatie: woensdag 2 december 2020 om 17:22
Rubriek: Concert