Il Grand' Inquisitor

Takemitsu - My way of life in Berlijn

Ongeveer twintig jaar geleden vroeg Kent Nagano aan de Japanse componist Takemitsu om een opera te schrijven voor de opera van Lyon. Hij heeft daar dan tien jaar over nagedacht en kort nadat de opera in zijn hoofd klaar was, overleed hij. Om de tiende verjaardag van zijn overlijden te herdenken, wilde men iets doen. Zijn niet-geschreven opera opvoeren was uiteraard onmogelijk en dus maakten Nagano en Peter Mussbach het "muziektheaterproject" Takemitsu - My way of life.

Het is een collage van vijf van Takemitsu's werken geworden waar ze een slap verhaaltje overheen gegoten hebben... een oude vrouw denkt, vlak voor haar dood, terug aan haar voorbije leven. Het concept doet een beetje denken aan Rêves d'un Marco Polo vorig seizoen in Amsterdam. Het was misschien onvermijdelijk, maar het resultaat is een muzikaal onsamenhangend geheel met verschillende stijlen overeenkomstig de verschillende periodes van Takemitsu. We horen zowel romantische en avant-gardistische muziek als Oosterse en filmmuziek. Slechts twee van de vijf werken zijn voor zangers: Stanza I voor sopraan (Mojca Erdmann) en My way of life voor bariton (Roman Trekel). Wat meteen de bedenking oproept of dit thuishoort in een operahuis.

De enscenering van Mussbach helpt niet echt om een en ander duidelijk te maken. De oude vrouw, de actrice Christine Oesterlein, duikt af en toe op en stoot dan wat onbestemde klanken uit. Ik veronderstel dat de andere verschijningen uit haar herinneringen komen. Er is bijvoorbeeld een soort foetus met monster-van-Frankenstein-trekjes (Melanie Fouché) die ook het melodrama Family Tree uitvoert. Er lopen ook vijf reuze-teddyberen rond - die verder niets bijdragen - en vijf kitscherige 'space babes'. Een daarvan blijkt Mojca Erdmann te zijn. En tenslotte zijn er ook vier figuren in een body-pak van een afgetakeld lichaam... waarschijnlijk is dit een van de meest krankzinnige kostuums waarin Roman Trekel ooit heeft moeten optreden. Tenslotte is er nog een kabaretzangeres, de "diseuse" Georgette Dee, die "Waltz - Das andere Gesicht" zingt.

Deze productie ging in premiere in de Berlijnse Staatsoper unter den Linden en komt in januari naar de Chatelet in Parijs... voor wie absoluut eens een Takemitsu-retrospectieve wil horen.

Publicatie: zaterdag 30 oktober 2004 om 10:35
Rubriek: Opera