Il Grand' Inquisitor

Benjamin Appl - Heimat

De nieuwste CD van bariton Benjamin Appl en pianist James Baillieu is thematisch opgebouwd met als titel "Heimat" en liederen van een dozijn verschillende componisten.

De liedselectie is een persoonlijke keuze die Appls eigen levensloop weerspiegelt. Het zijn overwegend Duitstalige liederen - met ongeveer een derde van Schubert - maar ook een groep Engelstalige liederen, verwijzend naar zijn tweede "Heimat" Londen. Het programma is opgebouwd in groepjes van drie of vier liederen, met Schuberts Seligkeit als "Prolog" en twee Grieg-liederen als "Epilog" en daartussen zes stadiums: Wurzeln, Räume, Menschen, Unterwegs, Sehnsucht en Grenzenlos.

In Seligkeit hoor je meteen wat een fantastische liedzanger Appl is. Zijn stem klinkt minder week dan vroeger, zijn hoogte heeft een mooie lichtheid, maar het is zijn tekstinterpretatie die deze opname de moeite waard maakt. De drie strofen van Seligkeit worden goed gevarieerd met een lieftallige laatste strofe. Ontroerend mooi zijn Strauss' Allerseelen en Schuberts Nachtstück als voorbereiding van het groepje "Unterwegs".

Baillieu zet een stevig wandelritme in voor Schuberts Drang in die Ferne als Appl afscheid neemt om de wijde wereld in te trekken. Met zelfverzekerde stem zingt hij Der Wanderer an den Mond. Ich weiß bestimmt, ich werd' dich wiedersehen is dan weer een operette-achtig Theresienstadt-lied van Adolf Strauss. Het hoogtepunt van het Sehnsucht-groepje is Der Wanderer waarvan de laatste zin - "Dort, wo du nicht bist, dort ist das Glücks" - met een perfecte "Geisterhauch" gezongen wordt.

Het anderstalige "Grenzenlos" is met zeven liederen het langste deel, met bekende liederen zoals Greensleeves (in de versie van Britten) of Silent Noon met een waanzinnig mooi gezongen slotzin "When twofold silence was the song of love".

Een aanrader !

Publicatie: zaterdag 17 juni 2017 om 08:05
Rubriek: CD & DVD