Il Grand' Inquisitor

Natalie Dessay - Schubert

Natalie Dessay zingt al een tijdje geen opera's meer, maar met haar meest recente opnames richt ze zich meer op het Lied- en Mélodie-repertoire. Nu heeft ze zelfs een poging ondernomen om Schubert te zingen. Philippe Cassard is haar "partner in crime".

In het begeleidend CD-boekje schrijft ze: "Longtemps j'ai repoussé l'échéance mais je savais qu'il me faudrait un jour chanter Schubert. Non pas par obligation mais par désir." Spijtig genoeg heeft ze die dag niet nog een paar decennia uitgesteld. Nu, haar Duitse uitspraak is verrassend goed voor een Française, maar daarmee is dan ook het beste gezegd over deze SONY-opname... tenzij het de bedoeling was om een CD te maken voor slapeloze Schubert-fans. Na twee liederen lig je namelijk gegarandeerd in slaap.

Ze begint met Liebesbotschaft, het eerste lied van Schwanengesang. Je herkent meteen haar stem, maar ze klinkt kleinschalig en breekbaar, hoge noten komen niet organisch uit de tekst. Haar interpretatie is dromerig en zuchtend... het is mooi voor 30 seconden. Du bist die Ruh zingt ze met dezelfde slepende frasering en een irritant mezza voce dat op mijn zenuwen werkt. Er gebeurt totaal niets.

De keuze van Erlkönig verrast. Het is geen evidente keuze voor haar type sopraan, maar de differentiatie tussen de vader (iets zwaarder aangezet), de Erlkoning (iets meer legato) en het kind (met een vibratoloos kindstemmetje) doet ze goed. Spijtig dat alles weer plat valt met een ondramatische "Tod" op het einde. Met Die Götter Griechenlands vervalt ze weer in haar vorige stijl, het lied lijkt elk moment stil te vallen.

Als ze iets sneller moet zingen, zoals in Gretchen am Spinnrade, gaat het even beter. De aanduiding "Langsam" van Mignons Nur wer die Sehnsucht kennt interpreteert ze als "zeer langzaam". Een diminuendo in Die Stadt is een reden om er ook een rallentando bovenop te gooien... net zoals in Am Bach im Frühling, wat goed lijkt te beginnen, maar dan weer uit de hand loopt in het recitatief middendeel. Tekstvertolking ? Nooit van gehoord ! Dat een lied als Im Frühling - met niets dan glimlachjes en vrolijkheid - haar begrip te boven zou gaan, lag ondertussen in de lijn der verwachtingen.

Een CD die enkel fervente Dessay-fans zullen kunnen appreciëren.

Publicatie: donderdag 8 juni 2017 om 17:57
Rubriek: CD & DVD