Il Grand' Inquisitor

Roman Trekel in Berlijn

Roman Trekel is al jaar en dag lid van het ensemble van de Berlijns Staatsoper. Af en toe geeft hij er ook een liedrecital. Deze middag zong hij een Schubertprogramma in de "glazen foyer" van het Schiller Theater, begeleid door Oliver Pohl.

Roman Trekel is al jaren een eminente liedvertolker en dit Schubertrecital behoort tot het beste wat ik de laatste jaren van hem gehoord heb. Het programma bestond hoofdzakelijk uit het ijzeren repertoire, te beginnen met Der Wanderer. Trekel haalt aanvankelijk zijn beste bastimbre boven, maar wisselt af met een ragfijn "und immer fragt der Seufzer, wo" en eindigt met een heldere - de hoge optie - "Glück". Hij zingt Du bist die Ruh met een fantastisch mezza voce en bouwt rustig op naar de climax van "allein erhellt", spijtig genoeg niet gevolgd door een diminuendo.

Het eerste groepje liederen werd afgesloten met anderhalve Erlkönig. Precies halverwege wist hij even niet meer wat de vader tegen zijn zoontje zegt om hem te troosten en dus begon hij maar volledig opnieuw. De ijzige angst waarmee hij het zoontje "Erlkönig hat mir ein Leids getan" laat zingen, deed het haar in mijn nek rechtop staan. Het tweede deel bestond uit waterliederen, zoals Die Forelle of een expressieve Fischerweise. De enige rariteit in de reeks was Meeres Stille, waarvan hij de onbekendere eerste versie (D215a) zong. Het slotlied was een vocaal perfect uitgeacteerde Der Zwerg.

Schubert heeft ook een aantal van zijn liederen verwerkt in kamermuziek, denk bijvoorbeeld aan het bekende Forellenkwintet of de Wandererfantasie. Hij componeerde ook variaties op Trockne Blumen uit Die schöne Müllerin voor piano en fluit (D802). En het is daarmee dat het recital begonnen was. Oliver Pohl en fluitiste Claudia Stein probeerden elkaars virtuoze loef af te steken. Het recital eindigde met hetzelfde lied, deze keer de creatie van Über das Lied "Trockne Blumen" van ene David Robert Coleman waar deze keer ook Roman Trekel mocht aan deelnemen. De fluitpartij zorgt voor wat extra effecten, maar vloekt soms met de uitgepuurde pianopartij die Schubert oorspronkelijk schreef...

Publicatie: zondag 6 november 2016 om 17:40
Rubriek: Liedrecital