Il Grand' Inquisitor

Mojca Erdmann in Schwarzenberg

De Schubertiade zit er voor mij weer even op. Mojca Erdmann en Malcolm Martineau zongen het laatste recital met een programma vol onbekendere Schubertliederen.


foto © Schubertiade Schwarzenberg

Aangezien de Schubertiade alle Schubertliederen wil uitvoeren, dan is het bijna onvermijdelijk dat er af en toe wel eens een vreemd programma opduikt. Dit recital lijkt wel zo'n restjesprogramma... al worden de liederen wel thematisch gegroepeerd rond bijvoorbeeld vrouwenportretten, religieus getinte liederen of serenades.

Maar toch vraag ik me af of Mojca Erdmann dit programma gekozen heeft, of dat het programma haar gekozen heeft. Ze is namelijk een soubrette - waar op zich niets mis mee is - maar een lied als Minona, Iphigenia of zelfs de Westwind-Suleika vragen toch minstens een volle lyrische sopraan. En zeker voor Die junge Nonne moet de storm die buiten (en in de piano) raast ook tegengewicht krijgen van de zangeres om de innerlijke onrust in het hart van de jonge non uit te drukken. Het klinkt allemaal mooi en puur, maar op interpretatief vlak bleef ik wel op mijn honger zitten.

Het tweede deel lag haar beter, met een mooi genuanceerd Lied der Anne Lyle of Im Freien. En om af te ronden kon ze haar opera-ervaring en hoge noten uit de kast halen met het "Epistel" Herrn Josef Spaun, Assessor in Linz, een Rossini-parodie die je op een normaal liedrecital niet snel zal tegenkomen. Het bisnummer An den Mond (D.259) was dan weer klassieke Schubert.

Publicatie: vrijdag 24 juni 2016 om 21:07
Rubriek: Liedrecital