Il Grand' Inquisitor

De Munt 2004-2005

Vorig seizoen heeft Roman Trekel een liedrecital in de Munt moeten afzeggen wegens ziekte. En dit seizoen gebeurde hetzelfde met Thomas Quasthoff. Maar beide baritons komen volgend seizoen hun schuld inlossen. Thomas Quasthoff zal Winterreise zingen en zal - voor de eerste keer - optreden samen met meester-liederpianist Wolfram Rieger. Wolfram Rieger zal ook Thomas Hampson begeleiden... maar wel in het PSK.

Tot zover het baritonfestijn.

Maar daar houdt het niet mee op. De Russische mezzo Olga Borodina komt ook terug naar De Munt... en wie haar adembenemend recital van 1997 herinnert, zal niet veel aansporing nodig hebben om ook nu weer naar haar optreden te komen. Felicity Lott en Graham Johnson brengen een nieuw programma met de veelbelovende titel "Fallen Women and Virtuous Wives"...

De twee nieuwe vocalisten zijn de tenor Ben Heppner en de sopraan Laura Claycomb. Het wordt uitkijken naar wat zij op liedvlak in hun mars hebben.

Wat de liedrecitals betreft, wordt het dus een topseizoen in de Munt. Ik wou dat ik even opgetogen kon zijn over het operaseizoen... dat weer even eenzijdig is als het huidige seizoen. Maar in plaats van een overdaad aan barokopera's krijgen we volgend jaar een overdaad aan "moderne" werken.

Om te beginnen staan er twee creaties op het programma: Hanjo van ene Toshio Hosokawa, en Julie van Philippe Boesmans. Beide opera's worden gedirigeerd door Kazushi Ono en worden respectievelijk geregisseerd door Anne Teresa De Keersmaker en Luc Bondy. Luc Bondy's productie van The turn of the screw wordt ook hernomen. En alsof één Britten-opera al niet meer dan genoeg is, staat ook diens A Midsummer Night's Dream op het programma in de kerstperiode. Tenslotte komt ook nog Richard Strauss langs met Die Frau ohne Schatten. José Van Dam zal, afwisselend met Jean-Philippe Lafont, de rol van Barak zingen; en voor Baraks vrouw hebben ze Gabriele Schnaut geëngageerd. Wel spijtig dat Albert Bonnema - die er geen probleem mee had om dit seizoen Peter Grimes vocaal te verkrachten - de Kaiser gaat proberen te zingen.

De concertante uitvoering van Aida, opgefleurd met het blauwe lichtpalet van Bob Wilson, krijgt een dubbele bezetting. Norma Fantini en Michèle Crider voor Aida, Marco Berti en Badri Maisuradze voor Radames.

Die Zauberflöte is ook dubbel bezet. William 'poppenkast' Kentridge doet de regie en René Jacobs dirigeert voor de verandering eens niet een barokorkest, maar wel het orkest van de Munt.

Kortom... het Muntseizoen zal gered moeten worden door Pikovaya Dama, in een productie van Richard Jones, en het concertante La sonnambula met Sumi Jo als de slaapwandelende Amina.

Maar gelukkig zijn er nog de liedrecitals om naar uit te kijken...

Meer details op de website van de Munt.

Publicatie: maandag 12 april 2004 om 19:39
Rubriek: Toekomstmuziek