Il Grand' Inquisitor

Jenufa in Istanbul

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar in Istanbul hebben ze ook een operagezelschap met een volledig operaseizoen, dat optreedt in de zaal van het Atatürk Kültür Merkezi op Taksim.

De zaal is akoestisch verre van perfect; vermoedelijk omdat de zaal ook moet dienen voor ballet- en musicalopvoeringen, waardoor een compromis gezocht werd. Kaarten zijn er spotgoedkoop: een eerstecategorieplaats kost nog geen 10 miljoen Turkse Lire, wat overeenkomt met ongeveer 6 euro.

Deze maand staat er Jenufa op het programma. De opera werd opgevoerd in het Turks en met Turkse boventiteling. De overwegend jonge bezetting gaf een meer dan verdienstelijke opvoering ten beste. De Jenufa van Sema Tüzün klonk aanvankelijk wat te licht, maar evolueerde uiteindelijk toch tot een mooie Jenufa. Ari Edirne zong Steva hoofdzakelijk op kracht. Hüseyin Likos was een nogal wisselvallige Laca. Het ene moment klonk hij wat genepen, terwijl hij even later mooie lyrische bogen spande. Maar de scene werd vocaal gedomineerd door de Kostelnicka van Jaklin Çarkçi. Ze is een veel jongere zangeres dan waarmee men deze rol gewoonlijk bezet, waardoor ze niet moet terugvallen op "dramatische inleving" om haar autoriteit kracht bij te zetten... een schitterende vertolking waar mijn nekhaar van ging rechtstaan.

Publicatie: donderdag 8 april 2004 om 16:59
Rubriek: Opera