Il Grand' Inquisitor

Michael Volle in Schwarzenberg

Naast de obligate Schubert-cycli begint Brahms' Die schöne Magelone stilaan een regelmatige gast te zijn op de Schubertiade. Dit jaar zou Thomas Quasthoff de liederen van Graaf Peter zingen, maar na zijn recent en onverwacht afscheid van het zangerspodium ging dat niet door. Bariton Michael Volle werd de vervanger, Quasthoff nam wel de rol van verteller op zich. Helmut Deutsch was de pianist.


foto © Schubertiade Schwarzenberg

Thomas Quasthoff benadert de spreekrol met dezelfde expressiviteit als toen hij nog zanger was. Hij las de tekst - in de versie van Brigitte Fassbaender - met veel variatie en kleur. De bindteksten sprak hij met neutrale stem, maar de verschillende karakters - Peter, zijn moeder, Magelone - kregen elk een eigen "stem". Zo was de stem van Magelone iets hoger en iets sneller, zonder echter in een extreme hoorspelstijl te vervallen.

Ik had natuurlijk gehoopt dat Michael Volle een fractie van Quasthoffs expressiviteit zou bezitten... maar hij beschikt niet over de finesses van een echte liedzanger. In de liederen dat hij lustig kan doorbrullen, zoals het galopperende Traun! Bogen und Pfeil sind gut für den Feind of het stormachtige So tönet denn, schäumende Wellen, komt het allemaal nog goed. Maar veel liederen vragen toch iets meer subtiliteit.

Het mezza voce eerste deel van Sind es Schmerzen, sind es Freuden was een verdienstelijke poging, maar het kostte veel moeite en de melismen met kleine nootjes werden overzongen. Wat later in de cyclus komt het slaaplied Ruhe, Süßliebchen, im Schatten, waarin hij dan wel een correcte piano-uitdrukking vond.

In de cyclus komen ook de twee vrouwen aan het woord. Het lied van Magelone was dan wel mooi melancholisch maar verschilde eigenlijk niet qua karakter van een melancholische Graaf Peter. Het lied van Sulima Geliebter, wo zaudert dein irrender Fuß? overtuigde vooral omwille van het dansante karakter dat uit de piano opborrelde.

Ik ben nu drie recitals ver in de Schubertiade en wacht nog altijd vol ongeduld op het eerste recital dat me van mijn stoel blaast...

Publicatie: zondag 2 september 2012 om 15:40
Rubriek: Liedrecital