Il Grand' Inquisitor

Opéra National de Paris 2004-2005

De Parijse opera heeft haar volgend seizoen aangekondigd. Het is ook het eerste seizoen met Gerard Mortier aan het hoofd... en dat is al meteen te merken aan de programmatie.

Hij haalt producties naar Parijs die hij eerder in Salzburg of in het Ruhrgebied geprogrammeerd heeft. Met name Kat'a Kabanová van Christoph Marthaler, die ook al in de Munt te zien was, en Die Zauberflöte van La Fura dels Baus... twee producties die de reis naar Parijs niet waard zijn. Ook in de aanwezigheid van bepaalde dirigenten (Sylvain Cambreling dirigeert vier opera's) of zangers (José Van Dam zingt in drie opera's) herkennen we de hand van Mortier.

In het najaar staan drie Franse opera's op het programma die tot de belangrijkste werken van de twintigste eeuw gerekend mogen worden. In september is dat Pelléas et Mélisande in een regie van Bob Wilson, maar met een mooie cast, bestaande uit Simon Keenlyside (Pelléas), Mireille Delunsch (Mélisande) en José Van Dam (Golaud). In oktober komt Saint-François d'Assise met weer José Van Dam in de titelrol en met Christine Schäfer als de engel. En in november tenslotte kunnen we Poulencs meesterwerk Dialogues des Carmélites horen met Dawn Upshaw als Blanche, Felicity Palmer als Mme de Croissy en Anja Silja als Mère Marie. Drie voorstellingen die niet te missen zijn...

In het voorjaar krijgt de Parijse opera een Russisch tintje met Prokofievs Oorlog en Vrede in maart, Boris Godunov in mei met o.a. Samuel Ramey en Pique Dame in juni.

Maar ook het "ijzeren repertoire" ontbreekt niet met Il trovatore (Neil Schicoff, Marina Mescheriakova, Dmitri Hvorostovsky), Il barbiere di Siviglia, Otello (Vladimir Galouzin, Soile Isokoski, Carlos Alvarez), Tristan und Isolde (Ben Heppner en Waltraud Meier) en Deborah Polaski in Elektra.

Dit is allemaal te horen in de Bastille. In de Garnier staat het kleinschaliger werk geprogrammeerd, zoals twee barokopera's... Hercules, gedirigeerd door William Christie, en L'incoronazione di Poppea, onder leiding van Ivor Bolton en met Anna Caterina Antonacci in de titelrol. Het seizoen wordt daar echter geopend met Rossini's L'Italiana in Algeri.

Meer details op de website van de Opéra National de Paris.

Publicatie: maandag 15 maart 2004 om 19:52
Rubriek: Toekomstmuziek