Il Grand' Inquisitor

Opéra National de Paris 2012-2013

Vandaag heeft de Opéra National de Paris haar seizoen aangekondigd, met veel hernemingen en weinig nieuwe producties.

Voor het Wagnerjaar hernemen ze uiteraard hun gloednieuwe Ring in de productie van Günter Krämer. Vanaf januari 2013 volgen elke maand de vier delen elkaar op. Eind juni doen ze de volledige cyclus in één week. De bezetting is grotendeels gelijk gebleven met Egils Silins en Thomas Johannes Mayer (Wotan), Peter Sidhom (Alberich), Sophie Koch (Fricka), Torsten Kerl (Siegfried), Günther Groissböck (Hunding). Nieuw zijn de Brünnhilde van Janice Baird en de Wälsung-tweeling van Stuart Skelton en Martina Serafin.

Het Verdi-jaar moet het stellen met Falstaff in de regie van Dominique Pitoiset en met Ambrogio Maestri als Sir John. Dezelfde librettist, Arrigo Boito, was ook verantwoordelijk voor La Gioconda. Met de productie van Pier Luigi Pizzi komt Ponchielli's opera ook in het Parijse repertoire. De hoofdrolspelers zijn Violeta Urmana (La Gioconda) en Marcelo Alvarez (Enzo Grimaldo).

Nog meer standaard Italiaans repertoire is Tosca, met Martina Serafin als Tosca, en Marco Berti en Andrew Richards als Cavaradossi. La Cenerentola zal vertoond worden met een dubbele bezetting in de productie van Jean-Pierre Ponnelle. Giorgio Strehler is een andere legendarisch regisseur, wiens Le nozze di Figaro ze ook volgend seizoen hernemen.

Wat het Franse repertoire betreft, komt - na Londen, Wenen en New York - de Pelly-productie van La fille du régiment naar Parijs. Er zijn twee bezettingen met enerzijds Natalie Dessay en Juan Diego Florez, en anderzijds Desirée Rancatore en Celso Albelo, als respectievelijk Marie en Tonio. Opvallende verschijning is Felicity Lott als La Duchesse de Crakentorp.

Verder hernemen ze nog eens de Carsen-productie van Les contes d'Hoffmann. Stefano Secco zingt Hoffmann en Franck Ferrari de vier duivels. Jane Archibald, Ana Maria Martinez en Sophie Koch zijn Hoffmanns geliefden. Er komt een nieuwe productie van Carmen met Anna Caterina Antonacci en Karine Deshayes als de zigeunerin, Nikolai Schukoff als Don José en Ludovic Tézier als Escamillo. L'enfant et les sortilèges wordt gekoppeld aan Der Zwerg.

Robert Carsen regisseert Capriccio met Michaela Kaune (Gräfin), Bo Skovhus (Graf) en Joseph Kaiser (Flamand). Hänsel und Gretel krijgt een nieuwe productie van Mariame Clément, met Daniela Sindram (Hänsel) en Anne-Catherine Gillet (Gretel).

De enige barokopera is de herneming van Giulio Cesare (Laurent Pelly), met Lawrence Zazzo (Cesare), Jane Archibald (Cleopatra) en Karine Deshayes (Sesto). De enige Slavische opera is Khovanshchina (productie van Andrei Serban), met Vladimir Galouzine als Andrei Khovanski, Orlin Anastassov als Dosifei en Larissa Diadkova als Marfa. En de enige min of meer moderne opera is The Rake's progress (Olivier Py) met Charles Castronovo (Tom Rakewell), Ekaterina Siurina (Ann Trulove) en Gidon Saks (Nick Shadow).

Publicatie: maandag 12 maart 2012 om 20:21
Rubriek: Toekomstmuziek