Il Grand' Inquisitor

Met-cinema 2012-2013

Deze week maakte de Met haar volgend seizoen bekend. Ze voorzien twaalf rechtstreekse uitzendingen in de cinema (ik veronderstel dat Kinepolis ze ook weer gaat projecteren) met niet minder dan vier Verdi-opera's in een overwegend Italiaans programma.

Met The Tempest (10 november) programmeren ze echter ook een hedendaags werk. Thomas Adès, van wie we ooit Powder her face konden zien in Antwerpen, componeerde The Tempest ongeveer tien jaar geleden voor Covent Garden. Net zoals in Londen zal Simon Keenlyside de rol van Prospero zingen. Robert Lepage is de regisseur.

Van de vier Verdi's zijn er twee nieuwe producties. David Alden doet Un ballo in maschera (8 december), met Marcelo Alvarez als Riccardo, Karita Mattila als Amelia en Dmitri Hvorostovsky als Renato. Michael Mayer is verantwoordelijk voor Rigoletto (16 februari). Zeljko Lucic zingt de titelrol, naast de Duca van Piotr Beczala en de Gilda van Diana Damrau. Het Verdi-kwartet wordt vevolledigd met Otello (27 oktober), met Johan Botha en Renée Fleming, en Aida (15 december), met Liudmyla Monastyrska, Roberto Alagna en Olga Borodina.

Wagner krijgt een nieuwe productie van Parsifal (2 maart) in de visie van François Girard. Jonas Kaufmann zingt de titelrol, naast Katarina Dalayman (Kundry), Peter Mattei (Amfortas) en René Pape (Gurnemanz). Les Troyens (5 January) heeft ook Wagneriaanse dimensies en wordt voorgesteld in de productie van Francesca Zambello met Deborah Voigt (Cassandre), Susan Graham (Didon) en Marcello Giordani (Enée).

De openingsproductie is L'Elisir d'amore (13 oktober) in een nieuwe productie van Bartlett Sher met Anna Netrebko and Matthew Polenzani. Nog meer Donizetti is te horen met Maria Stuarda (13 januari) en met Joyce DiDonato in de titelrol. In Zandonai's Francesca da Rimini (16 maart) zingen Eva-Maria Westbroek en Marcello Giordani.

Tenslotte zijn er ook twee pre-19de-eeuwse opera's met Mozarts La clemenza di Tito (1 december), met Giuseppe Filianoti (Tito) en Elina Garanca (Sesto). De laatste voorstelling is Giulio Cesare (27 april) in de productie van David McVicar, bekend van Glyndebourne. David Daniels zal Cesare zingen tegenover de Cleopatra van Natalie Dessay.

Publicatie: zaterdag 25 februari 2012 om 16:03
Rubriek: Toekomstmuziek