Il Grand' Inquisitor

Rigoletto in Luik

De Waalse opera brengt dit seizoen twee Verdi-opera's. De eerste is Rigoletto, waarvan ik de tweede bezetting hoorde met Marcel Vanaud in de titelrol.

De productie is afkomstig van de opera van Nice in een regie van Paul-Emile Fourny. Het is een propere traditionele enscenering met historische kostuums... Rigoletto heeft zelfs een traditioneel zwart-rood narrenpak aan, inclusief belletjes.

De zangers waren van middelmatige kwaliteit. De tenor Valeriy Serkin zong de Hertog, maar zijn stem projecteert langs geen kanten... waardoor het leek alsof hij in de coulissen aan het zingen was. De sopraan Olga Mykytenko heeft wel een goede en mooie stem, maar ze doet er niet genoeg mee. Men merkt totaal geen evolutie van het jonge naïeve meisje naar de vastberaden vrouw die zich wil opofferen.

Dan blijft er nog Marcel Vanaud over om de voorstelling te redden. Hij slaagt daar slechts gedeeltelijk in. Zijn grote "Cortigiani"-scene is redelijk goed, maar ook hij brengt niet voldoende variatie in de verschillende emoties die Rigoletto tijdens die scene ondergaat. Het is allemaal nogal smekerig, terwijl hij in het begin toch enige arrogantie en woede moet tonen. Ook zijn Italiaans is niet altijd even voorbeeldig. Later op het seizoen komt hij nog terug als Boccanegra...

Publicatie: dinsdag 9 maart 2004 om 22:17
Rubriek: Opera