Il Grand' Inquisitor

Don Giovanni in Keulen

De meest recente productie in Keulen van Don Giovanni ging eind vorig seizoen in première. De intendant Uwe Eric Laufenberg was verantwoordelijk voor een regie, die een paar vreemde ideeën bevat. Markus Stenz dirgeerde een wisselvallige bezetting.

Ik vermoed dat deze productie ook moest kunnen gebruikt worden op andere locaties tijdens de renovatie van het Keulse operahuis en dat daarom voor een eenheidsdecor gekozen werd, waar nauwelijks speciale decormachinerieën voor nodig zijn. Een grote witte kamer stelt het appartement van Don Giovanni voor, maar ze doet ook dienst als de slaapkamer van Zerlina en Masetto. Achteraan is een openschuifbare wand waarachter we de ene keer de inkomhal van het appartementsgebouw zien, een andere keer speelt zich daar een orgie af tijdens het feest bij Don Giovanni en het wordt uiteindelijk een volledig zwart gat waarin de Commendatore Don Giovanni meesleurt.

Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van technische snufjes. Zo worden op de linkse muur regelmatig videobeelden geprojecteerd, waarvan de ene al beter geslaagd is dan de andere. Zo zapt Leporello in de openingsscène doorheen de bewakeningscamera's en ziet zo een vermomde Don een kamer binnengaan, later achtervolgt door Donna Anna. Dat de cataloog vervangen wordt door een iPhone is niet zo erg. Maar dat tegelijkertijd alle namen en foto's van zijn veroveringen voorbijflitsen, leidt erg af van de muziek. Anderzijds kan de Leporello van dienst wel wat afleiding gebruiken...

Een ander idee was om van Zerlina en Masetto een moslim-koppel te maken. Dat is minder ver gezocht dan het lijkt en het werkt wel degelijk. Daarenboven geeft het de mogelijkheid aan Donna Elvira, Donna Anna en Don Ottavio om onopvallend en toch perfect gemaskeerd met een niqaab toegang te krijgen tot het feest.

Bij de zangers was er eigenlijk maar één zanger die eruit sprong, de tenor Mirko Roschkowski als Don Ottavio. Hij heeft een goed zittende stem met de nodige elegantie en kracht. Laufenberg had wel het knettergekke idee om tijdens "Il mio tesoro" Donna Anna in de achtergrond te laten rollebollen met Don Giovanni... Marko Spehar en Jutta Böhnert zongen ook een goede Masetto en Zerlina. Yong Doo Park was een aanvaardbare Commendatore.

Daniel Golossov was een heel wisselvallige Don Giovanni. Hij neigt meer naar bas dan naar bariton, wat ik gewoonlijk een pluspunt voor deze rol, maar zijn stem komt en gaat. Ze was er voor "Deh, vieni alla finestra", ze was er niet voor "Fin ch'han dal vino". Matias Tosi is een geëngageerde Leporello, maar was iets te slordig in zijn Cataloog-aria.

Regina Richter was een verdienstelijke Donna Elvira. Ze laat af en toe medeklinkers weg, waardoor haar tekstprojectie weinig meeslepend is. Ze zong wel een uitstekende "Mi tradi quell'alma ingrata". Evelina Dobraceva zong Donna Anna en is een zangeres met veel potentieel. Ze heeft een mooie stem, maar kon me nog niet echt ontroeren.

Publicatie: maandag 13 juni 2011 om 09:46
Rubriek: Opera