Il Grand' Inquisitor

A (dieu) Mozart in deSingel

De Vlaamse Opera sloot het Mozartjaar af en luidde het nieuwe jaar in met haar nieuwjaarsconcert A (dieu) Mozart. Op het programma stonden uiteraard een aantal operagragmenten en concertaria's van Mozart. Ivan Törzs dirigeerde het orkest van de Vlaamse Opera.

Zoals gewoonlijk worden dergelijke concerten af en toe onderbroken voor ouvertures (in dit geval Der Schauspieldirektor en Le Nozze di Figaro) en zelfs een symfonie (de Praagse). De vocale delen werden door twee jonge zangers - Hendrickje Van Kerckhove en Tijl Faveyts - verzorgd.

Het beste wat ik tot nu toe al gehoord heb van Hendrickje Van Kerckhove, was haar Blondchen in de Munt en dat mocht dan ook niet ontbreken op dit concert met haar aria "Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln". Daarna volgde de kibbelscène met Osmin. Tijl Faveyts is een nieuwe naam voor mij. Zoals bij veel bassen tegenwoordig heeft ook hij niet de écht lage noten voor de rol van Osmin (wat vooral in die scène uit Die Entführung aus dem Serail opviel). Daarenboven klinkt hij in de hoogte wat genepen. Hij heeft echter wel uitstraling en leeft zich volledig in de rol in. De woordenvloed van Osmins "Solche hergelaufne Laffen" of Bartolo's wraakaria ratelt hij zonder verpinken af.

Beide zangers zongen ook elk één concertaria. "Vorrei spiegarvi, o Dio" is zo'n onmogelijke aria die tot in de stratosfeer gaat. Maar Hendrickje Van Kerckhove nam alle hordes. Enkel de twee allerhoogste noten waren wat zwak aangezet, maar ze klonken wel juist. De aria "Mentre ti lascio" vereenzelvig ik met de uitvoering van Thomas Quasthoff. Het is uiteraard onmogelijk dat - wat mij betreft - iemand ook maar Quasthoff kan evenaren, maar Tijl Faveyts verraste mij wel met zijn mooi gecontroleerde vertolking.

Het uitbundigere acteerwerk kwam helemaal op het einde met het Pamina-Papageno-duet "Bei Männern, welche Liebe fühlen". Als bisnummer lag het dan ook voor de hand dat daar nog het "Pa-pa-Pa-pa-Pa-pa"-duet moest bijkomen als finale afsluiter.

Publicatie: donderdag 4 januari 2007 om 17:40
Rubriek: Concert