Il Grand' Inquisitor

Cavalleria rusticana in Napels*

Het Teatro di San Carlo in Napels heeft dit weekend haar operaseizoen geopend met een concertante Cavalleria rusticana onder leiding van Juraj Valcuha... maar zonder publiek.


Lola, Turiddu, Santuzza

Voor de twee hoofdrollen hebben ze twee wereldsterren kunnen engageren. Op de allereerste plaats komt de Santuzza van Elina Garanca. Na drie woorden - "Dite, mamma Lucia" - had ik al kippenvel. Vooral in haar laag register is ze onweerstaanbaar met de prachtige kleuren van een dramatische mezzo, het nadeel is dat haar hoogte wat kleurlozer geworden is... die twee uitersten hoor je bijvoorbeeld in de herhaalde "Io son dannata" in een voor de rest grandioze "Voi lo sapete".

De andere ster van de avond is Jonas Kaufmann. Ik weet nooit vooraf wat ik van hem moet verwachten. Eerder deze week zong hij nog Rodolfo in München, een rol waarin hij mij niet helemaal kon overtuigen. Maar ik vond hem daarentegen wel een schitterende Turiddu. Hij krijgt voldoende heldere straalkracht in zijn stem voor "Viva il vino spumeggiante" waardoor hij iets minder baritonaal klonk dan gewoonlijk. Na zijn scène met Alfio krijgen we weer een andere expressie in "Mamma, quel vino è generoso", zodanig dat je bijna medelijden met hem zou krijgen. Na een teder "un bacio, mamma" neemt hij afscheid met een heroïsch "addio".

Maar je kan natuurlijk niet alles hebben. Claudio Sgura heeft een paar goede momenten als Alfio, maar zijn stem is een maatje te klein voor "Il cavallo scalpita", en zijn "Infami loro" heeft ook weinig impact. Maria Agresta zingt als Lola een verdienstelijke "Fior di giaggiolo", terwijl ze door Santuzza met een ijzige blik neergebliksemd wordt. Elena Zilio - ondertussen 79 jaar oud - zingt nog altijd Mamma Lucia, net zoals twee jaar geleden in de Munt.

Dit was trouwens de eerste keer dat ik een concert of opera gezien heb via een Facebook-stream... en ik moet zeggen dat de kwaliteit op het vlak van synchronisatie en stabiliteit minder is dan andere streams die ik de laatste maanden gezien heb. Maar het kan natuurlijk toeval zijn...

Publicatie: zaterdag 5 december 2020 om 20:53
Rubriek: Opera