Il Grand' Inquisitor

Robert Holl & Co in Zeist (2/2)

Het avondconcert gisteren was een soort "Abendunterhaltung" zoals ze ten tijde van Schubert georganiseerd werden (maar dan zonder puur instrumentale werken) en wat later zou uitgroeien tot de Schubertiades. Op het programma stonden meerstemmige liederen van Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert. Een en ander werd enthousiast ingeleid door Maartje van Weegen, tevens ambassadrice van het LiedFestival Zeist.

Robert Holl had vijf zangers meegebracht, waaronder Henk Neven die we een paar dagen eerder al solo gehoord hadden. Maurice Lammerts van Bueren was de pianist van dienst. Robert Holl liet het podium grotendeels aan de andere zangers, behalve voor de mannenkwartetten zoals Die Nachtigall of Geist der Liebe.

Robert Holl was ook Jacquin in Mozarts Das Bandel, een grappige stukje waarvoor hij zijn beste plat Weens uit de kast mocht halen. De twee andere rollen werden vertolkt door de sopraan Ellen Valkenburg als Constanze en Jan Willem Schaafsma als Mozart. Schaafsma zingt met een vrij kleine tenor die wat in de verdrukking kwam tussen Valkenburg en Holl. Later zou hij nog solo het Lied aus der Ferne van Beethoven zingen, dat me ook niet echt kon overtuigen. Peter Gijsbertsen was de tweede tenor. Als liedzanger is hij iets beter dan in de Mozartrollen waarin we hem in deSingel hebben kunnen horen. Maar zijn stem heeft niet voldoende slagkracht om de clou van Der Kuß goed over te brengen.

Ik was wel tevreden over de twee zangeressen. Ellen Valkenburg zong samen met mezzo Rosanne van Sandwijk het mooie duet Merkenstein van Beethoven met prachtig harmoniërende stemmen. Rosanne van Sandwijk was tevens de centrale zanger in het onweerstaanbare Grillparzer-Ständchen, terwijl de vier mannelijk zangers voor het mannenkoor zorgden. Op het einde van de avond werd deze serenade gebisseerd.

Eén van de Schubert-liederen die men zelden hoort, is de Cantate zum Geburtstag des Sängers Johann Michael Vogl. Het toeval wil dat Robert Holl eerder dit jaar 70 geworden is en dus werd hij op het podium gezet waardoor het iets van een verjaardagslied werd voor hem, uitgevoerd door Valkenburg, Gijsbertsen en Neven. Voor de afsluiter kwamen de zes zangers samen voor Schuberts Glaube, Hoffnung und Liebe. Zoals bedoeld, was het een zeer onderhoudende avond...

Publicatie: zondag 21 mei 2017 om 08:27
Rubriek: Liedrecital