Il Grand' Inquisitor

Das Lied 2017 Preisträgerkonzert in Heidelberg

In 2009 heeft Thomas Quasthoff de tweejaarlijkse zangwedstrijd "Das Lied" opgericht. De eerste vier edities vonden plaats in Berlijn, in 2017 verhuisde de wedstrijd naar Heidelberg. De drie zangers en de twee pianisten die vorige maand in de prijzen vielen, gaven deze voormiddag hun "Preisträgerkonzert" in de Heidelberger Stadthalle.


foto © Christian Steiner

Das Lied is uiteraard een zangwedstrijd voor liedzangers. De verschillende rondes zijn trouwens nog altijd te herbekijken op het YouTube-kanaal van de wedstrijd. Er zijn geen opgelegde werken, maar wel verplichte componisten. Dit jaar moesten de zangers liederen van Schubert, Schumann en Wolfgang Rihm aanbieden. Dat waren tevens de componisten die we tijdens het concert te horen kregen, elke zanger zong een kort programma van 20 à 25 minuten.

De Duitse bariton Samuel Hasselhorn ging lopen met de eerste prijs. Wij hebben hem al kunnen horen in deSingel. Vandaag werd hij begeleid door Renate Rohlfing. In vergelijking met twee jaar geleden is zijn stem steviger geworden, zonder in te boeten aan expressiviteit. De Schumann-ballade Belsazar was kippenvelmateriaal. Am Tage Aller Seelen kreeg een mooie integere sfeer. Zijn Erlkönig is nog iets teveel uitgeacteerd, maar staat er wel op vocaal vlak.


foto © Martin Walz

De Amerikaanse mezzo Clara Osowski eindigde tweede. Ze werd door Anna Anstett begeleid, die de pianistenprijs kreeg. Ze heeft een mooie lyrische mezzo, die nog vrij sopraanachtig klinkt. Vooral haar Schumann was ontroerend mooi met de twee Maria Stuart-liederen Abschied von Frankreich en Gebet. Het enige probleem met haar liedkeuze was dat ze allemaal dezelfde sfeer hebben. De uitzondering was Schuberts Memnon dat vol subtiliteiten vertolkt werd.

De Ijslandse bariton Jóhann Kristinsson was niet alleen derde, maar kaapte ook de publieksprijs weg. Ik kan best begrijpen waarom... hij heeft een mooie stem (die soms nog wat ongepolijst overkomt), maar hij heeft ook een goede communicatie met het publiek. Hij werd begeleid door de tweede pianistenlaureaat Victoria Guerrero, die ik persoonlijk de beste pianiste van de drie vond.

Ik kan perfect leven met de keuze van deze drie laureaten. Het zijn stuk voor stuk zangers die ik met plezier in een avondvullend liedrecital wil horen.

Publicatie: zondag 9 april 2017 om 17:07
Rubriek: Liedrecital