Il Grand' Inquisitor

100% Moz'Art in Ukkel

Ongeveer een jaar geleden gaven "Les Trois Sopranos" - Anne Renouprez, Elise Gäbele en Karen Vermeiren - een eerste concert in het Cultureel Centrum van Ukkel. Ze zijn terug met een gloednieuw programma met hoog amusementsgehalte. Deze keer zat Lionel Bams aan de piano.

Na De Grote Operaheldinnen is hun programma deze keer opgebouwd rond opera-aria's van Mozart, die ze ook weer als duet of trio zongen. Ze hebben echter elk ook een solomoment. Karen Vermeiren zong een mooie "Dove sono". Elise Gäbele is eigenlijk een Blondchen, maar dat stond een doorleefde vertolking van Konstanzes "Ach ich liebte" niet in de weg. Anne Renouprez blijft de zwakke schakel in het gezelschap, "Ach, ich fühl's" bracht haar voorbij de grenzen van haar kunnen.

Voor de duo's werden een paar aria's geüpgraded naar duet, waarbij "Martern aller Arten" of "Der Hölle Rache" een wedstrijd werden tussen Gäbele en Renouprez van het soort 'everything you can sing, I can sing higher'. Maar het is in de echte duetten dat Mozart echt op het voorplan kwam, met Gäbele als Susanna in de "Canzonetta sull'aria" en de kletterende confrontatie met Figaro's moeder, met Vermeiren als Gravin en Marcellina.

De trio's werken het best als er wat strijd is, zoals in "Bester Jüngling" uit Der Schauspieldirektor. Maar drie sopranen die op een bepaald moment unisono "Non mi dir" zingen, is niet altijd even boeiend. Daar hadden ze misschien wat harmonie kunnen aan toevoegen. Mozart heeft niet echt veel geschikte trio's geschreven, al is er in de Toverfluit wel een en ander te vinden. De interventies van de drie knaapjes zijn misschien iets te sterk ingebed in de actie, maar ik had bijvoorbeeld wel de scène van de Drei Damen verwacht nadat ze Tamino gered hebben... ongetwijfeld minder bekend bij het grote publiek, maar wel geniale muziek.

Publicatie: zondag 6 maart 2016 om 09:07
Rubriek: Concert